Negrescu: Se apropie momentul care va arunca în aer sistemul de pensii din România. Riscăm ca economia să nu mai poată face faţă

Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
EXCLUSIV
Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre situația demografică a României, dar și despre cum va fi aruncat sistemul de pensii în aer peste câțiva ani.

"Situaţia demografică a României e ca o bombă cu ceas. Numărul românilor care muncesc a scăzut cu un milion de persoane, în ultimii 10 ani, iar perspectivele următorilor ani sunt îngrijorătoare.

Peste numai câţiva ani, peste 1,7 milioane de oameni vor ieşi la pensie, vorbim de generaţia decreţeilor, fapt care va arunca în aer sistemul de pensii din România.

În condiţiile în care populaţia inactivă va creşte puternic, vor trebui găsite soluţii de urgenţă, de la stimularea creării de locuri de muncă la eliminarea treptată a ajutoarelor sociale.

Riscăm ca, în orizontul următorilor 10 ani, România să devină un statul de asistaţi sociali, iar economia să nu mai facă faţă acestei situaţii.

Reducerea progresivă a ajutoarelor sociale, stimularea oamenilor să muncească, creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor şi a întoarcerii în ţară a românilor sunt măsuri absolut esenţiale

Investiții într-o pensie private

La cum arată sistemul public de pensii acum, cu un deficit care creşte de la an la an, peste 15 ani de acum încolo s-ar putea ca pensiile să fie mai mici în termeni reali decât cele plătite în prezent. Asta pentru că, să nu uităm, presiunea pe buget va fi tot mai mare. În următorii 10-15 ani vor ieşi la pensie decreţeii, peste 1,7 milioane de oameni, care vor pune o presiune uriaşă pe bugetul de pensii.

S-ar putea să ajungem în situaţia ca numărul pensionarilor să fie cu mult mai mare decât cel al angajaţilor, cei care plătesc, din salariile lor, pensiile. Acest fenomen va fi amplificat şi de scăderea populaţiei, dar şi de schimbările prin care va trece economia. Digitalizare, robotizarea vor face ca numărul angajaţilor să scadă. 

În aceste condiţii, statul va trebui să subvenţioneze masiv bugetul de pensii, iar cum arată perspectivele, acest demers va fi un fel de misiune imposibilă.

Un lucru este sigur în privinţa pensiei. Că n-ai nicio garanţie că, cu pensia de la stat, vei reuşi să te descurci în ultimii ani de viaţă asta mai cu seamă dacă ai avut, în perioada activă, un salariu de până în 3500 lei.

Există o mulţime de calculatoare de pensie pe internet care îţi pot estima, în baza legislaţiei actuale, cam cu ce pensie o să ieşi. S-ar putea să fi bulversat de ce arată cifrele aşa că sfatul meu, pentru toţi cei care se gândesc să aibă bani cu care să trăiască decent la vârsta a III-a, este să înceapă să pună bani deoparte de pe acum.

O pensie privată le va aduce un venit mult mai mare decât ce primesc din pensia publică, asta pentru că valoarea contribuţiei contează cel mai mult, spre deosebire de pensia din sistemul public, acolo unde există un algoritm care ia în calcul mai multe lucruri, printre care durata contribuţie, salariul minim şi doar o parte din valoarea sumelor cu care ai contribuit.

Altfel spus, indiferent în ce domeniu lucraţi, în ţară sau străinătate, cel mai sănătos lucru este să începeţi să puneţi bani deoparte, ori în fondurile de pensii private, ori în titluri de stat, în depozite bancare, în ce credeţi dvs. că vă pot aduce un randament mai bun.

Dacă nu veţi face acest lucru, la vârsta la care veţi dori să vă relaxaţi, după o viaţă de muncă, vă veţi trezi că sunteţi mai săraci ca oricând, dependenţi de pixul politicienilor, de indexările pensiilor cu iz electoral. Încercaţi să nu ajungeţi la mâna statului, aşa că pregătiţi-vă de pe acum dacă vreti o viaţă de pensionar decentă", a declarat Adrian Negrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Un expert studiază un diamant
Bagaj / FOTO: Unsplash
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr

Elon Musk are nevoie de miliardele investitorilor

Au fost angate o serie de negocieri.

Toyota
Shanghai / FOTO: Wikipedia

Cum să investești în China și dacă este o idee bună

Privind dincolo de aspectele politice, China este o...

Trump și Zelenski / FOTO: Captură ecran
Dolari / FOTO: Freepik

Poate dolarul să-și piardă statutul?

În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...

Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
Procente
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Xi Jinping

Xi Jinping îndeamnă China să „depășească” toate provocările

A doua putere economică mondială își propune să domine...

AMARG / FOTO: Wikipedia
Marea Galbenă / FOTO: Wikipedia
Canalul Panama

O linie de metrou va fi construită sub Canalul Panama

Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Roma / FOTO: Captură ecran
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Lucrător / FOTO: Freepik

Germania: Locomotiva Europei este în pană (Analiză)

Este singura țară din G7 care a înregistrat o recesiune...

Căprioare / Foto: Freepik

Statul dă undă verde la împușcat 34.095 de căprioare

Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă / FOTO: Freepik
Mama și copilul / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...


pixel