NEOM, megaproiectul prințului moștenitor Mohammed bin Salman, în impas

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Neom, a fost prezentat ca un oraș al viitorului cu pereți de sticlă, o piesă centrală ambițioasă a planului economic susținut de prințul moștenitor Mohammed bin Salman pentru a îndepărta Arabia Saudită de dependența de petrol.

Acum, însă, planurile pentru metropola din deșert îmbrăcată în oglinzi, numită Linia, au fost reduse, iar proiectul, care era prevăzut să se întindă pe o distanță de 170 km  se așteaptă să ajungă la doar puțin peste un kilomentru până în 2030.

Conceput ca un oraș liniar care ar urma să găzduiască în cele din urmă aproximativ 9 milioane de persoane pe o suprafață de doar 20 de km pătrați, Line face parte din proiectul Neom care este unul mult mai amplu. La ora actuală, cel puțin un contractor a început să concedieze muncitori.

Reducerea celui mai grandios proiect al prințului Mohammed a fost raportată de Bloomberg, care a consulta documente referitoare la proiect.

2. -imagine fara descriere- (mohammed-bin-salman_21698500.jpg)

Proiectul, care ar fi trebuit să coste 1,5 miliarde de dolari, a fost prezentat ca o reinventare a designului urban. Cu toate acestea, proiectul a atras mult timp scepticism și critici, nu în ultimul rând după ce s-a raportat executarea mai multor membri ai tribului Howeitat care au protestat față de planurile de construcție pe pământurile lor ancestrale.

Apoi au existat relatări privind schimbarea viziunii prințului Mohammed asupra proiectului, cheltuieli bugetare excesive și o listă de personal cheie în continuă schimbare, unii dintre cei care au lucrat la proiect descriindu-l ca fiind "rupt de realitate".

Potrivit Bloomberg, reducerea proiectului Line vine în contextul în care bugetul general al Neom pentru 2024 nu a fost încă aprobat de fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite, pe fondul scăderii rezervelor de numerar.

3. -imagine fara descriere- (jean-macedo-1_49476800.jpg)

Prezentările promoționale sugeraseră ceva desprins dintr-un roman științifico-fantastic, care se desfășoară în interiorul provinciei Tabuk de la gura Golfului Aqaba, unde intră în Marea Roșie.

Cu o lățime de câteva sute de metri, orașul liniar fusese prezentat ca fiind viitorul planificării urbane accesibile, cu facilități pentru rezidenți la mică distanță de mers pe jos de locuințe și cartiere conectate de unul dintre cele mai rapide trenuri din lume.

Materialele promoționale descriau Linia în termeni aproape mistici: un "oraș cognitiv" și o "revoluție a civilizației" în care facilitățile vor fi furnizate de inteligența artificială.

4. -imagine fara descriere- (progress-film-ep2_31472200.jpg)

Prințul Mohammed, acuzat de mult timp de implicare în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi de la Washington Post în Istanbul în 2018, descrisese proiectul de oraș ca "abordând provocările cu care se confruntă omenirea în viața urbană de astăzi" pentru a "face lumină asupra unor moduri alternative de a trăi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel