Nereguli mari. Armatele SUA și Rusiei se întrec în defecțiuni
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Aparul nu prea corespunde cerințelor din contract
Aparul nu prea corespunde cerințelor din contract
La americani este vorba de avionul de luptă F-35, din generația cinci, foarte scump, dar plin de probleme. La ruși este vorba de singurul lor portavion care, potrivit specialiștilor, ar trebui dat la fiare vechi. Pentru că e un adevărat dezastru.

Considerat un avion de viitor, F-35 prezintă însă mari deficiențe pe linie de de fiabilitate, durabilitate, precizie și software. Într-un raport citat de publicația Defense News, Pentagonul constată, printre altele, că aparatul F-35B cu decolare accelerată și aterizare verticală poate rezista doar la 2.100 de ore de zbor, față de 8.000, cum s-a dorit inițial. Documentul subliniază că, în aceste condiții, o parte din avioane vor fi oprite la sol în 2026, cu mult înainte de termenul prevăzut.

Nici avionul F-35A nu se ridică la nivelul așteptărilor. Mitraliera din dotare nu corespunde standardelor înscrise în contract. În plus, armamentul este defecțios montat, astfel că nu pot fi ținute într-o poziție corectă. În cazul variantei F-35, nu funcționează sistemul ALIS, de la Lockheed Martin, care monitorizează starea aparatului și lansează semnale de ajutor. Iar lista poate continua.

Citește și Avionul chinez J-20 i-a enervat pe americani. Reacţia US Air Force

La ruși, situația este mult mai gravă, având în vedere că este vorba de singurul portavion al Moscovei, ”Admiral Kuznețov”. Într-un comentariu pe această temă, publicația americană National Interest nota, printre altele, că ar fi mai ieftin dacă rușii s-ar apucă să construiască alt portavion, decât să remedieze deficiențele majore prezentate de Admiral Kuznețov, serios avariat în octombrie 2018, când peste el a căzut o macara de 70 de tone, făcând zod puntea.

Kremlinul respinge categoria ideea renunțării la portavion, susținând că nava poate fi reparată. Dar, afirmă experții consultați de National Interest, sunt foarte puține șanse ca situația să fie remediată în următoarele multe luni. Iar cheltuielile ar fi egale cu costurile pentru alt portavion.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel