Nici nu vreți să știți cu cât s-au scumpit CARTOFII și ULEIUL! Greu de crezut

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Seceta creşte preţul cartofilor. Avertisment: Dacă nu plouă, situaţia va fi catastrofală
Seceta creşte preţul cartofilor. Avertisment: Dacă nu plouă, situaţia va fi catastrofală
Există însă și produse care s-au ieftinit, conform datelor statistice furnizate de INS. 

Gazele naturale, uleiul, mălaiul, făina, cartofii, serviciile de apă, canal şi salubritate, dar şi serviciile poştale s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în intervalul mai 2021 - mai 2022, preţurile la gaze naturale s-au majorat cu 86,71%, în timp ce cartofii s-au scumpit cu 50,93%, iar uleiul a înregistrat un salt de 44,14%.

Potrivit sursei citate, la capitolul mărfuri alimentare, în afară de cartofi şi ulei, creşteri importante ale preţurilor au mai fost consemnate la mălai (+31,55%), făină (+30,13%) şi ouă (+16,62%). Totodată, comparativ cu luna anterioară, preţul la cartofi a crescut cu 18,91%, iar uleiul cu 6,03%.

Pe de altă parte, de la lună la lună, există şi produse care s-au ieftinit, precum ouăle, respectiv cu 1,55%.

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, în ultimul an, creşteri mari au fost consemnate, în afară de gaze naturale, la combustibili - cu 38,48%, la energia termică (+22,98%) şi la energia electrică (+18,46%).

În acelaşi timp, faţă de luna anterioară, gazele s-au scumpit, în mai 2022, cu 0,78%, iar tarifele la energie electrică s-au ieftinit cu 0,30%.

La servicii, cele mai mari creşteri anuale au fost consemnate la cele de transport aerian (+20,28%), poştale (+16,54%) şi la cele de apă, canal, salubritate (18,67%). Comparativ cu luna anterioară, serviciile de transport aerian s-au scumpit cu 3,03%, în timp ce "alte servicii" s-au ieftinit cu 0,09%.

În ceea ce priveşte preţurile la energia electrică şi la gazele naturale, INS explică faptul că "s-au luat în considerare prevederile OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023".

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 14,5%, în luna mai 2022, de la 13,76% în aprilie, în condiţiile în care, în ultimul an, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 14,25%, mărfurile nealimentare cu 17,18%, iar serviciile cu 7,47%, conform datelor publicate, vineri, de INS.

 Citește și Rata inflației a atins 14,5% în luna mai. Expert financiar: Soluții se găsesc

În același timp, datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) în luna martie a fost de 48,4% din PIB, conform datelor revizuite de Ministerul Finanţelor, pe baza ultimelor cifre privind Produsul Intern Brut, publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Anterior, MF anunţase un nivel al datoriei guvernamentale, în martie, de 50,3% din PIB.

În martie 2022, datoria guvernamentală a fost de 593,972 miliarde de lei, cea pe termen mediu şi lung fiind de 573,58 miliarde de lei, iar cea pe termen scurt de 20,38 miliarde de lei.

Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 491,553 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 91,688 miliarde de lei.

O sumă de 262,98 miliarde de lei era datorie guvernamentală în lei, 284,284 miliarde de lei reprezenta datorie guvernamentală în euro şi 45.293 miliarde de lei datorie în dolari americani (echivalent).

Datoria administraţiei publice centrale se ridica, la sfârşitul lui martie, la 577,122 miliarde lei, din care 556,761 miliarde de lei pe termen mediu şi lung. Cea mai mare parte a datoriei administraţiei centrale era contractată în euro (280,134 miliarde de lei) şi în lei (250,290 miliarde de lei, echivalent).

Datoria administraţiei publice locale se cifra la 16,849 miliarde de lei, din care 16,824 miliarde de lei pe termen mediu şi lung.

Conform datelor MF, datoria externă a administraţiei publice era de 303,630 miliarde de lei (24,8% din PIB), din care 298,761 miliarde de lei datorie externă a administraţiei publice centrale şi 4,869 miliarde de lei datoria externă a administraţiei publice locale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin

pixel