Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: "Depozitele de gaz din România au depășit, azi, cota de umplere de 90 la sută. Avem cu 477 milioane de metri cubi de gaz depozitatți deja în plus față de anul trecut, adică 2,774 miliarde mc din capacitatea totală de stocare de 3,07 miliarde.
Românii și economia noastră vor avea la dispoziție întreaga cantitate de gaze necesară pentru a trece cu bine această iarnă, indiferent de cum va fi vremea. Din cele 55 de milioane de metri cubi necesari pentru un consum zilnic mediu pe timpul iernii, aproape jumătate sunt produse intern, în mod curent, iar diferența este acoperită de cantitățile din depozite.
Evaluările arată că nu există absolut nicio problemă în alimentarea cu gaze pentru populație, industrie, mediu de afaceri. Am cerut instituțiilor responsabile să continue ritmul intens de depozitare a gazelor și să gestioneze cu mare atenție cantitățile necesare pentru a trece cu bine peste această iarnă. Având prețuri plafonate la gaze pentru români și suficient gaz pentru funcționarea economiei, Guvernul va continua să sprijine activ atât cetățenii, cât și industriile noastre."
Grecia împreună cu alte patru state membre UE au solicitat joi Comisiei Europene să analizeze două opţiuni pentru plafonarea preţurilor gazelor naturale şi să propună soluţii posibile, în încercarea de a controla costurile în creştere la energie, a informat Ministerul elen al Energiei, informează Reuters.
Uniunea Europeană va dezvălui săptămâna următoare un set de propuneri pentru demararea achiziţiilor comune de gaze peste câteva luni, precum şi pentru elaborarea unui preţ alternativ de referinţă la gazele naturale, însă reuniunea de miercuri a miniştrilor europeni ai Energiei s-a încheiat fără un răspuns clar la întrebarea dacă pachetul Comisiei Europene va include şi un plafon de preţ.
Într-o scrisoare trimisă joi Executivului comunitar, miniştrii Energiei din Grecia, Italia, Belgia, Ţările de Jos şi Polonia au propus modificarea referinţelor la preţul gazelor naturale de la hub-ul Title Transfer Facility (TTF) în contractele relevante printr-o măsură legală şi/sau regulatorie la nivelul UE.
Bruxelles-ul susţine că este nevoie de un nou index deoarece preţul de referinţă de la TTF este ghidat de gazele livrate prin conducte şi deci nu mai este reprezentativ pentru o piaţă care include din ce în ce mai multe gaze lichefiate.
De asemenea, miniştrii Energiei din cele cinci state membre vor ca UE să analizeze un plafon impus preţurilor angro la gaze şi un mecanism separat pentru a potrivi oferta şi cererea atunci când plafonul de preţ este depăşit via tranzacţii şi licitaţii extra-bursiere.
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a propus joi omologului său turc Recep Tayyip Erdogan crearea în Turcia a unui centru de distribuţie pentru exportul gazelor ruseşti către Europa, idee prezentată iniţial de liderul de la Kremlin în ziua anterioară la o conferinţă energetică la Moscova, transmite AFP.
''Am putea examina posibilitatea de a crea pe teritoriul turc un hub gazier pentru livrări către alte ţări'', în special către Europa, a spus Putin la o întâlnire cu Erdogan, în marja unui forum regional în Kazahstan.
Preşedintele rus a lăudat Turcia, care s-a dovedit a fi ''itinerariul cel mai sigur pentru livrările'' de gaze ruseşti, în timp ce transportul acestor gaze spre Europa este sistat în urma avarierii gazoductelor Nord Stream, sabotaje puse de Putin pe seama celor despre care a afirmat miercuri că doresc ruperea legăturilor Europei cu Rusia.
Un eventual nod de distribuţie a gazelor în Turcia ar putea servi de asemenea la ''definirea preţurilor'' acestora, ''astăzi exorbitante'', astfel că ''am putea reglementa preţurile fără să implicăm politica'', a mai spus Putin.
Pe de altă parte, o eventuală mediere turcă în conflictul din Ucraina nu a fost evocată la începutul întrevederii Putin-Erdogan. Kremlinul anunţase miercuri că aşteaptă o propunere concretă în acest sens din partea Turciei.
În schimb, preşedintele turc i-a propus omologului său rus la întâlnirea lor de joi ajutorul Turciei pentru ca Rusia să-şi poată exporta îngrăşămintele chimice spre ţările sărace.
''Subliniem că dorim să consolidăm acordul de la Istanbul (pentru exportul cerealelor din Ucraina), care de asemenea cuprinde exportul de îngrăşăminte din Rusia către ţările subdezvoltate prin Turcia'', a spus Erdogan în faţa presei alături de Putin, înaintea începerii întrevederii.
''Am putea colabora asupra stabilirii acestor ţări. Este important să ne axăm pe ţările sărace, mai degrabă decât pe cele dezvoltate'', a adăugat Erdogan, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE.
Cât despre propunerea lui Putin asupra creării unui centru de distribuţie a gazelor în Turcia, Erdogan s-a limitat să amintească în această apariţie în faţa presei de colaborarea bună cu Moscova în construcţia primei centrale atomoelectrice turce.
Ministrul său al energiei, Fatih Donmez, declarase miercuri că propunerea făcută public mai devreme în aceeaşi zi de preşedintele rus Vladimir Putin de a face din Turcia un centru de distribuţie a gazelor către Europa este nouă pentru Ankara şi ea va trebui studiată în detaliu, dar o consideră realizabilă din punct de vedere tehnic.
Directorul general al societăţii ruse Gazprom, Alexei Miller, a semnalat la rândul său că această companie este pregătită din punct de vedere tehnic să construiască noi gazoducte prin Marea Neagră către Turcia (pe lângă cel deja existent, TurkStream), şi de acolo către UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.