Nicolae Ciuca: În 2023, peste 2,4 milioane de români vor primi sprijin 250 de lei pentru alimente

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Nicolae Ciuca: În 2023, peste 2,4 milioane de români vor primi sprijin 250 de lei pentru alimente
Nicolae Ciuca: În 2023, peste 2,4 milioane de români vor primi sprijin 250 de lei pentru alimente
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în 2023 Guvernul va continua să sprijine românii din categoriile vulnerabile. Peste 2,4 milioane de români vor primi bani pentru alimente.

”În contexte economice dificile, este datoria noastră să ajutăm categoriile vulnerabile. Am făcut-o în 2022 și vom continua și anul acesta. Am identificat modalități prin care acest sprijin să fie acordat de Guvern prin fonduri europene, astfel încât să putem veni direct în ajutorul cât mai multor cetățeni.

În 2023, peste 2,4 milioane de români vor primi sprijin 250 de lei, la fiecare două luni, pentru alimente. De asemenea, aproximativ patru milioane de români vor beneficia, în lunile februarie și septembrie, de 700 de lei pentru plata facturilor la energie, la nivelul fiecărei gospodării.

Pentru cei din medii defavorizate, peste 400.000 de elevi vor fi ajutați cu 500 lei pentru achiziția de rechizite și îmbrăcăminte în anul școlar 2022-2023, iar mamele cu nou-născuți vor primi un tichet social de 2.000 de lei.

O guvernare responsabilă este aceea care are grijă de toți cei aflați în nevoie, prin cele mai rapide și eficiente modalități, fără a destabiliza însă bugetul statului și fără a stopa investițiile. Programele prin fonduri europene sunt o soluție pe care vom continua să o accesăm în mod inteligent și cu rezultate vizibile pentru români”, a transmis premierul Nicolae Ciucă într-o postare pe Facebook.

Ciucă promite o rată de absorbție record a fondurilor UE până la terminarea anului

România a reuşit în 2022 o absorbţie a fondurilor europene de 11,3 miliarde de euro, declara miercuri, premierul Nicolae Ciucă, care a adăugat că este cel mai înalt nivel atins de când ţara noastră are acces la aceste finanţări.

Azi, premierul spune că rata de absorbție a fondurilor europene a crescut în 2022 de la 50% la 71%. Anul trecut, în România au intrat 5,4 miliarde euro prin Politica de Coeziune, care însumează programele de investiții strategice. Adunând și banii veniți prin PNRR, România a primit în 2022 de la Bruxelles un total de 11,3 miliarde euro, cea mai mare valoare de la admiterea în UE până acum.

Pentru anul în curs, țara noastră are capacitatea de a obține o performanță similară, în materie de atragere a banilor europeni. Astfel, la sfârșitul acestui an, putem atinge un grad de absorbție de aproximativ 95%, rată care va fi un procent-record pentru România.

Nicolae Ciucă afirma la începutul ședinței de Guvern de miercuri că este necesară solidaritatea, empatia la nivel naţional, la dialog cu partenerii sociali şi la colaborare la nivelul tuturor instituţiilor, precum şi la stabilitate politică.

"Am reuşit să trecem prin toate provocările pe care le-am avut, la provocările pe care cetăţeni României le-au resimţit. (...) Avem nevoie de aceeaşi energie şi activitate din partea tuturor. (...) Am avut o execuţie bugetară bună, am reuşit să ne încadrăm în ţintele de deficit", a afirmat Ciucă.

Potrivit acestuia, Guvernul a reuşit realizarea unei creşteri economice "pe care nu o previzionase nimeni la începutul anului, îndeosebi după declanşarea războiului în Ucraina şi după efectele pe care le-au produs creşterea preţurilor la energie şi la gaze şi inflaţia".

"Au fost momente pe care care le-am gestionat împreună, momente pentru care am găsit soluţii şi le-am rezolvat punctual, dar, totodată, am reuşit să proiectăm şi decizii care să producă efecte în timp, motiv pentru care este important să subliniez că ne-am angajat să asigurăm absorbţia fondurilor europene şi toate cele trei linii de finanţare europeană cumulează aproximativ 90 de miliarde de euro. (...) Am reuşit să ne încadrăm în acea sumă pe care am stabilit-o ca obiectiv şi anume cel puţin 10 miliarde pe an să fie absorbite", a explicat prim-ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Tiktok
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Foto: Facebook Alexandru Nazare
Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Avion / FOTO: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
ASEAN 2025

pixel