Nicolae Istudor (ASE): Cred că e o scurgere de venituri dinspre stat către firme / Universitățile pierd
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Nicolae Istudor (ASE): Cred că e o scurgere de venituri dinspre stat către firme / Universitățile pierd
Nicolae Istudor (ASE): Cred că e o scurgere de venituri dinspre stat către firme / Universitățile pierd
EXCLUSIV
Rectorul ASE, Nicolae Istudor, a vorbit despre cum poate atrage venituri pentru Universitate.

"Am crescut numărul de ore la practică, am văzut că e nevoie, de la 84 la 120 la toate programele inclusiv la Facultatea de Drept nou înființată. Am înființat programe noi de masterat. Am introdus la toate programele de licență disciplina de dezvoltare durabilă, stim cu toții, este la modă. Împreună cu Banca Națională a României am restructurat și modernizat două programe de masterat si dorim să atragem cercetători, cei care vin la studii de doctorat, să îi atragem în centrele de cercetare.

Cei care vin cu buget și bursă

Ne-am propus ca cei care vin cu buget și bursă să îi și angajăm în centrele noastre de cercetare. La progam Erasmus am un exemplu în familie, este exemplul bun. A fost și la licență și la masterat, a rămas la Barcelona și lucrează foarte bine. Am întrebat dacă se întoarce în țară a spus că este bine acolo, dar este foarte bine valorificat ceea ce spuneam mai devreme, deschiderea pe care am câștigat-o în 1990, dar e o problemă, în timpul pandemiei nu am folosit bugetele, a trecut pandemia, mă gândesc că vom avea solicitări, dar e o problemă legată de bursă, valoarea, ca și bursele în România, nu acoperă costurile copiilor și atunci va trebui să vedem cum facem că altfel restricționăm dreptul de a pleca a celui care nu are venituri, dacă nu are venituri să-și acopere costurile din bursa Erasmus.

Căutăm să revenim pe piețele vechi Africa, Asia

Ce facem? Căutăm să revenim pe piețele vechi Africa, Asia. Pe undeva am fost învinși de Egipt, Liban și așa mai departe. Căutăm să îi readucem în România, trendul este crescător. Nu este precum ne dorim, dar e crescător. Ne aflăm pe locul 5, noi, Academia de Studii Economice din punct de vedere al fondurilor alocate pe Erasmus din Universitățile României", a explicat prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rector Academia de Studii Economice București.

"Investițiile în învățământul superior 

Ce poate face statul, ce putem face noi. Nu ajungem la 6% și nici la 15% din buget. Nu este clar că vom avea și veniturile de realizarea a bugetului. Puțin probabil să realizăm, dar măcar să nu scadă. Știm cu toții, am fost mulțumiți când nu ne-au scăzut sumele alocate universităților, să ne gospodărim și să-i folosim eficient. E clar că nu putem face calitate cu serii de 150 cu grupe de 30 și așa mai departe. Dar despre asta discutăm când vom ajunge să putem să dimensionăm corect formațiile de studii și respectiv să putem să ne ocupăm mult mai mult de fiecare student în parte. Poate că vom găsi și vom crește și calitatea. Norocul nostru este Academiei Române că este o universitate căutată. Avem studenți la taxă și ne îmbunătățim bugetul. Putem crește veniturile prin cercetare aplicativă. Am avut și ieri și astăzi cu două organizații întâlniri care comandă relații private comandă proiecte de cercetare m am bucurat că cea de dimineață este din zona agroalimentară. Sunt nu sunt sume destul de mari.

Cum obțin sumele mari

Sume mari în schimb le obținem prin parteneriatele noastre cu absolvenți din lume. Ai noștri se implică în modernizarea spațiilor de învățământ. Tot ce am făcut în clădirea cibernetică, de exemplu, toate amfiteatrele sunt modernizate cu finanțare din sistem privat. Pictura murală din Aula Magna - 160.000 de euro printr-un investitor. Căutăm astfel de lucruri, dar avem o problemă pentru că e trebuie să vedem ce se întâmplă cu legislația privind cursurile de pregătire continuă.

Scurgere de venituri

Cred că e o scurgere de venituri dinspre stat către firme, nu sunt evaluate, uneori le fac chiar cu profesorii noștri, organizează cursuri, câștigă, chiar și europene și universitățile pierd. La Barcelona am fost în vizită la o Universitate, avea 331 de programe de pregătire continuu, lângă Barcelona în toate centrele de învățământ la distanță, avea programe de pregătire. Am luat exemplu, fiecare decan va avea indicator de performanță în anul următor să înființeze cel puțin două programe de pregătire continuu în centrele de învățământ la distanță și nu numai. E o sursă de venit pe care trebuie să o folosim pentru că încă o dată dacă stăm cu mâna întinsă la bugetul statului nu văd de unde ar veni bani suplimentari în perioada imediat următoare", a declarat Prof. univ. dr. Nicolae Istudor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel