Nigeria lansează moneda digitală eNaira
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Nigeria lansează moneda digitală eNaira
Nigeria lansează moneda digitală eNaira
Nigeria va lansa luni o monedă digitală, eNaira, a anunţat banca centrală, la câteva luni după ce a interzis băncilor şi instituţiilor financiare să tranzacţioneze sau să faciliteze tranzacţii cu criptomonede, transmite Reuters.

Godwin Emefiele, guvernatorul Băncii Centrale a Nigeriei (CBN), a explicat că eNaira va opera ca un portofel în care clienţii pot deţine fondurile existente din conturile lor bancare.

"Prin urmare, eNaira marchează un pas înainte semnificativ în evoluţia banilor şi Banca Centrală a Nigeriei este decisă să se asigure că eNaira, ca şi moneda fizică Naira, este accesibilă tuturor", se arată în comunicatul CBN.

Compania Bitt Inc, cu sediul în Barbados, este partenerul tehnic al autorităţilor din Nigeria pentru dezvoltarea eNaira.

Şi Benoit Coeure, directorul de inovare de la Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), a apreciat luna trecută că marile bănci centrale trebuie să continue acum proiectele privind monedele digitale pentru a evita să rămână în urma iniţiativelor de plăţi din sectorul privat, care deja se instaurează.

CNAIR: Transfăgărăşanul se închide ASTĂZI

Implicarea corporaţiilor în plăţile digitale, inclusiv Facebook cu moneda sa stabilă diem, a accelerat în timpul pandemiei, deoarece se realizează tranzacţii contactless cu cardul, iar băncile centrale sunt în urma marilor companii de tehnologie (Big Tech), într-un moment în care în unele ţări se pune problema viitorului numerarului.

"Timpul trece şi băncile centrale trebuie să demareze proiecte", a declarat Benoit Coeure, fost oficial al BCE.

"Trebuie să fim pregătiţi şi să accelerăm demersurile noastre privind lansarea monedelor digitale bancare centrale (CBDC). Va dura ani de zile până să fie implementate, în timp ce monedele stabile şi criptoactivele sunt deja aici. De aceea, este necesar să demarăm rapid proiectele", a afirmat Coeure la o conferinţă.

CBDC este o versiune digitală a unor monede şi bancnote existente.

Băncile centrale din Europa, Marea Britanie şi Statele Unite iau în considerare lansarea de CBDC, dar numai Banca Chinei a adoptat măsuri concrete lansând studii.

Coeure a apreciat că Uniunea Europeană are o poziţie unică pentru a înfrunta viitorul în acest domeniu prin construirea unui sistem de plăţi rapid, deschis şi cu garanţii solide, furnizate de reglementările privind protejarea datelor.

În acest moment, este în desfăşurare un proiect separat, condus de Banca Reglementelor Internaţionale, care explorează folosirea monedelor digitale bancare centrale pentru plăţile transfrontaliere. În proiect sunt implicate băncile centrale din China, Hong Kong, Thailanda şi Emiratele Arabe Unite (UAE).

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel