Nike iese complet de pe piaţa din Rusia
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Nike anunţă că va ieşi complet de pe piaţa din Rusia.

Producătorul american de echipamente sportive Nike a anunţat joi, într-un comunicat de presă, că a decis să iasă complet de pe piaţa din Rusia, la trei luni după ce şi-a suspendat operaţiunile în această ţară, transmite Reuters.

La începutul lunii martie, Nike a informat că îşi va suspenda, temporar, operaţiunile la toate magazinele pe care le deţine în Rusia, ca răspuns la invadarea Ucrainei, adăugând că acele magazine care sunt în continuare deschise sunt operate de parteneri independenţi.

Joi, producătorul american de echipamente sportive Nike s-a alăturat altor mari mărci occidentale, precum McDonald's şi Google, după ce a confirmat că va ieşi complet de pe piaţa din Rusia.

"Nike a luat decizia de a ieşi de pe piaţa din Rusia. Prioritatea noastră este să ne sprijinim complet angajaţii în tip ce ne reducem, în mod responsabil, operaţiunile pe parcursul următoarelor luni", a informat grupul american, într-un comunicat de presă.

În presa din Rusia au apărut încă din luna mai informaţii că Nike nu a reînnoit acordurile cu cel mai mare francizor al său din Rusia, Inventive Retail Group (IRG), care operează 37 de magazine marca Nike prin intermediul subsidiarei sale Up And Run. 

 

Citeşte şi: Rușii vor să creeze un nou instrument financiar. Un fel de struțo-cămilă

 

Pe fondul sancțiunilor financiare impuse Rusiei de Occident, analiștii de la Institutul de Cercetare și Expertiză VEB au propus ca în Rusia să fie creat un stablecoin garantat cu aur și care ar putea primi denumirea de lucru "rubla de aur".

Experții arată că o astfel de manevră răspunde necesității identificării de soluții pentru monede alternative care să fie folosite la plățile din comerțul exterior și pentru tranziția către un sistem financiar și monetar național diferit din punct de vedere calitativ. Potrivit acestora, criptomoneda emisă ar funcționa ca un fel de protecție împotriva blocajul american, întrucât cursul monedei va fi legat de evoluția aurului pe piața mondială.

Se presupune că principala diferență față de rubla digitală ar consta în suportul de aur, dar și faptul că "rubla de aur" nu ar fi destinată decontărilor interne, ci celor externe, inclusiv între țări terțe fără participarea Rusiei.

Experții propun, de asemenea, lansarea, pentru marile companii ruse sancționate, a unui mecanism de lucru cu criptomonede pe bursele de tranzacționare a monedelor virtuale din din țările considerate de Moscova prietene, ba chiar înființarea unei astfel de platforme naționale. Analiștii subliniază, în raportul lor, că, în condițiile actuale,  criptomoneda reprezintă o alternativă reală la dolar și pare mai atractivă decât multe alte active ca instrument de tranzacționare cu volatilitate ridicată.

Tot felul de mecanisme

Raportul experților ruși propune ca Banca Centrală să dezvolte un sistem de decontări internaționale cu țările prietene în monede digitale naționale, bazat pe tehnologia registrelor distribuite, ceea ce necesită un acord politic. Documentul sugerează că noul sistem financiar ar putea fi construit, printre altele, pe baza utilizării pe scară largă a schemelor de troc și a creării de noi zone offshore, în special cu China.

În plus, se propune extinderea sistemului de carduri Mir la plățile în valute străine din țările prietene și sprijinirea conectării băncilor rusești (inclusiv a celor aflate sub sancțiuni) la sistemul UnionPay la nivel guvernamental. Analiștii indică, de asemenea, posibilitatea de a transforma Sistemul de transfer de mesaje financiare (FTS, echivalentul rusesc al SWIFT) într-un sistem internațional de plăți în CSI și în Eurasia extinsă, inclusiv în China și în alte țări prietene, și sugerează să se gândească la revigorarea proiectului unui sistem internațional de plăți în cadrul CSI.

Din cauza sancțiunilor, oportunitățile de plăți internaționale în Rusia sunt limitate. În acest context, la sfârșitul lunii mai, Ministerul de Finanțe a propus ca întreprinderile rusești să poată utiliza criptomonedele ca mijloc de plată pentru activitățile de comerț exterior. Plățile în criptomonede în Rusia sunt în continuare interzise prin proiectul de lege. Cu toate acestea, se propune ca persoanele juridice și întreprinzătorii individuali să poată plăti cu jetoane pentru contractele lor de comerț exterior, în special pentru a plăti livrările de bunuri din străinătate, munca, serviciile și activitățile intelectuale folosind "identificatorul furnizat de operatorul platformei de comerț digital".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel