Ştirile dimineţii. Cele mai importante informaţii, la început de zi
Grupaj de ştiri. Click pe...
Cristian Vasilcoiu a declarat că șomajul în România a ajuns la un nivel minim istoric care este de 2,69%, în pofida crizei provocate de COVID-19 și a războiului din Ucraina.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii si Solidarităţii Sociale, Cristian Vasilcoiu, a anunţat că, în momentul de faţă, în România sunt înregistrate 3.286 de contracte de muncă ale unor cetăţeni ucraineni, cu 728 mai multe decât în data de 24 februarie, de când a debutat conflictul din Ucraina.
"Şi, de asemenea, avem 355 de cetăţeni ucraineni care s-au înregistrat la Agenţiile judeţene de ocupare şi formare în vedere căutării unui loc de muncă. Ei primesc în momentul de faţă consiliere, astfel încât, în funcţie de ceea ce ştiu dumnealor să facă, ce atribuţii au, să fie îndrumaţi către un loc de muncă adecvat ", a declarat Cristian Vasilcoiu sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Companiile românești, interesate de mâna de lucru din Ucraina
El a adăugat că, la ora actuală, există în România 143 de companii care şi-au exprimat intenţia de a oferi un număr 3.135 de locuri de muncă şi pentru cetăţeni ucraineni.
"Atenţie, nu sunt dedicate exclusiv cetăţenilor ucraineni. În măsura în care există cetăţeni români care doresc să le ocupe, o pot face la fel de bine", a completat Vasilcoiu.
Citește și: Peste o jumătate de MILION de români și-ar putea pierde locurile de muncă
Întrebat în ce domenii s-au angajat ucraineni, acesta a precizat: "Cele mai multe sunt în construcţii, sunt în zona de transport şi de depozitare, de asemenea sunt şi în industria auto".
În context, el a menţionat că, la nivelul întregii ţării, 4.300 de companii oferă în momentul de faţă 33.800 de locuri de muncă vacante, iar şomajul este la un minim istoric.
Ucrainenii nu ”fură” locurile de muncă ale românilor
Oficialul Ministerului Muncii a dat asigurări că locurile de muncă ale românilor nu vor fi "furate" de ucraineni, respingând "temerile" exprimate de anumite persoane în spaţiul public.
"Avem un număr foarte mare de locuri de muncă declarate vacante în mod constant de către angajatori, motiv pentru care am şi mărit contingentul de lucrători non-UE la 100.000 anul acesta, prin hotărâre de guvern, faţă de 50.000 cât a fost anul trecut. Şi, de asemenea, din discuţiile pe care le purtăm în mod constant cu mediul de afaceri rezultă că dumnealor ar avea nevoi de aproximativ 250.000 de persoane pentru a le angaja, pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii optime. Şi tot dumnealor spun că, dacă ar găsi aceste 250.000 de persoane, imediat piaţa ar mai avea nevoie de încă 250.000 de persoane, pentru că toate companiile vor să se dezvolte, să-şi mărească cifra de afaceri şi aşa mai departe", a mai spus Vasilcoiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...
Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...