Noi beneficii pentru familiile persoanelor cu handicap. Se corectează o inechitate

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Se corectează o situație / FOTO: Freepik
Se corectează o situație / FOTO: Freepik
Un nou proiect legislativ, adoptat astăzi de Camera Deputaților, extinde drepturile persoanelor cu handicap și ale familiilor acestora.

Proiectul legislativ recent adoptat și care aduce modificări la Legea 448/2006, vizează uniformizarea drepturilor oferite familiilor care îngrijesc persoane cu handicap grav și accentuat. În forma actuală a legii, doar persoanele cu handicap grav și familiile lor beneficiază de scutirea de la plata chiriei pentru locuințele de stat. Prin această modificare, familiile sau reprezentanții legali ai persoanelor cu handicap accentuat vor primi aceleași drepturi.

Aceasta reprezintă o măsură esențială de sprijin pentru familiile care depun mari eforturi pentru ca membrii cu nevoi speciale să nu ducă lipsă de nimic. După cum se menționează în proiectul de lege, „familia (sau reprezentantul legal) va putea beneficia de scutirea de la plata chiriei pe perioada în care are în îngrijire un minor sau un adult cu handicap accentuat”.

O schimbare esențială în sprijinul familiei

În prezent, doar persoanele cu handicap grav și familiile lor au dreptul la scutirea de la plata chiriei, conform Legii 448/2006. Această prevedere include, de asemenea, posibilitatea de a primi o cameră suplimentară față de normele minimale de locuit pentru persoanele cu handicap grav, în baza unui contract de închiriere pentru locuințele de stat. De asemenea, și persoanele adulte cu handicap accentuat beneficiază de scutirea de la plata chiriei, însă familiile care le îngrijesc nu au avut, până acum, același drept.

Prin modificarea adusă legii, se corectează această inechitate, oferind sprijin familiilor care se ocupă de îngrijirea persoanelor cu handicap accentuat. Proiectul urmărește să uniformizeze criteriile de acordare a scutirii de la plata chiriei, astfel încât nu doar persoanele adulte cu handicap grav și accentuat să beneficieze de aceste drepturi, ci și familiile care le susțin.

Inițiativa legislativă, o necesitate pentru echitate

Inițiatorii proiectului legislativ au subliniat nevoia de echitate în oferirea acestor drepturi. Aceștia consideră că, din moment ce legea actuală permite scutirea de la plata chiriei pentru adulții cu handicap accentuat, este „inechitabil și injust” ca familiile sau reprezentanții legali ai acestora să nu beneficieze de același drept, mai ales în situațiile în care persoana cu handicap nu poate gestiona singură activitățile zilnice.

De asemenea, proiectul legislativ subliniază și dificultățile majore pe care le întâmpină familiile care au în grijă un minor cu handicap accentuat. „Un minor nu se poate îngriji singur, iar familia ori reprezentantul legal sunt nevoiţi să facă eforturi deosebit de mari pentru a asigura tratamentul necesar, educația și alte nevoi speciale”, se arată în motivarea inițiativei.

Uniformizarea situațiilor de aplicare a scutirii

Prin aceste modificări, se vor uniformiza situațiile în care se aplică scutirea de la plata chiriei pentru locuințele de stat. Astfel, atât adulții cu handicap grav și accentuat, cât și familiile sau reprezentanții legali ai minorilor sau adulților încadrați în aceste grade de handicap vor beneficia de aceleași drepturi.

Concret, Legea 448/2006 oferă acum persoanelor cu handicap grav și familiilor acestora posibilitatea de a primi o cameră suplimentară în locuințele de stat și scutirea de la plata chiriei. Cu noile modificări, și familiile care au în îngrijire persoane cu handicap accentuat vor putea beneficia de aceste drepturi, eliminând astfel diferențele de tratament între cele două categorii de handicap.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel