Noi ipoteze privind accidentul nuclear din Arhanghelsk. Varianta americană
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Momentul exploziei din Krasnoiarsk, în apropierea Arhanghelsk
Momentul exploziei din Krasnoiarsk, în apropierea Arhanghelsk
Misterioasa explozie din nordul Rusiei s-a produs în cursul operațiunii de recuperare a unei rachete cu propulsie atomică de pe fundul Oceanului Arctic, se arată într-un raport al serviciilor americane de informații, susține postul CNBC, citând surse anonime.

”Nu a fost o nouă lansare a armei, ci a fost o misiune de recuperare a unei rachete pierdute în urma unui test anterior", a declarat o persoană cu cunoștințe directe despre raport.

"A fost o explozie la bordul uneia dintre navele implicate în recuperare și asta a cauzat o reacție în nucleul atomic al rachetei care a condus la o scurgere radioactivă", a transmis o altă sursă anonimă. 
Agenţia nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de "armament", subliniind că proiectele militare vor continua. Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO). Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în orăşelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

Aceasta este o rachetă de croazieră anunţată de preşedintele rus Vladimir Putin, în martie 2018, despre care liderul de la Kremlin a afirmat are o "rază de acţiune nelimitată" şi este "invincibilă în faţa tuturor sistemelor antiaeriene şi antirachetă existente şi potenţiale".

Mai multe rapoarte guvernamentale americane au indicat că potenţiala dezvoltare de către Rusia a unei rachete cu propulsie nucleară reprezintă un nou tip de ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite.

O serie de experţi consideră ca fiind parţial fantasmagorice eforturile Administraţiei Vladimir Putin de a dezvolta astfel de arme, tehnologie pe care Statele Unite au încercat fără succes să o dezvolte în perioada Războiului Rece.

"În general sunt de părere că această tentativă de a dezvolta o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară cu rază de acţiune nelimitată este o nebunie", a declarat Ankit Panda, expert în cadrul Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.

În pofida riscurilor asociate cu o astfel de tehnologie, pentru preşedintele Vladimir Putin, care se confruntă cu o opoziţie crescândă în plan intern, dezvoltarea de noi arme este o parte cheie a argumentul său potrivit căruia scopul său este să aşeze Rusia în poziţia pe care Uniunea Sovietică o deţinea pe scena globală ca mare putere.

Autorităţile din Norvegia au anunţat pe 15 august că au depistat concentraţii infime de iod radioactiv în regiuni situate în apropierea frontierei cu Rusia.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat asigurări că explozia rachetei nucleare nu generează niciun risc, iar radiaţiile nu au crescut.

Nivelul radiaţiilor în oraşul Severodvinsk, aflat la 40 de kilometri de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk, a crescut de patru până la 16 ori peste valorile normale, în urma unui accident produs în timpul testării unui rachete, a anunţat agenţia rusă de meteorologie, Rosgidromet.

Iniţial, autorităţile militare ruse au susţinut că accidentul s-a produs în cursul testării unui motor de rachetă cu combustibil lichid şi au negat informaţiile privind o creştere a radioactivităţii, contrazicând administraţia oraşului Severodvinsk, localitatea aflată în apropierea bazei unde a avut loc accidentul. Administraţia oraşului a anunţat că a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp, însă mesajul a fost şters ulterior fără nicio explicaţie.

Raportul serviciilor americane de informații nu a menționat potențialele riscuri de sănătate și ecologice generate de avarierea nucleului atomic al rachetei.

Déjà vu. Informații contradictorii. Kremlinul se încurcă în explicații după accidentul nuclear

CNBC a primit anul trecut informații că Rusia pregătea recuperarea unei rachete cu propulsie atomică, care s-a prăbușit în mare. La operațiune au participat trei nave, inclusiv una echipată să gestioneze materialul radioactiv din nucleul atomic al rachetei. Dacă rușii vor reuși să recupereze racheta, prăbușită în urma unui test eșuat, analiștii americani consideră că Moscova va utiliza procedura în cazul operațiunilor viitoare de recuperare.

Racheta 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall). a fost testată de cinci ori, din noiembrie 2017 și până astăzi, de fiecare dată prăbușindu-se după un scurt zbor. Autoritățile SUA au ajuns la concluzia că cel mai îndelungat zbor al rachetei a durat 2 minute, zburând 22 de mile (35 de kilometri), prăbușindu-se după pierderea controlului.

Aparent, testele au arătat că nucleul atomic al rachetei de croazieră nu s-a activat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel