Noi modificări privind RCA-ul pentru unele vehicule
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Parcare pentru biciclete
Parcare pentru biciclete
Ministrul FInanțelor propune noi modificări pentru asigurarea RCA a unor vehicule.

În expunerea de motive a propunerii de OUG sunt aduse cinci argumente.

- Problema acoperirii despăgubirilor pentru victimele accidentelor de circulație este unul dintre motivele importante. Este vorba despre persoanele prejudiciate în accidente cu vehicule care nu sunt înmatriculate sau înregistrate, dar sunt utilizate pe drumuri publice sau în zone private deschise circulației publicului. Din cauza dezvoltării tehnologice, au apărut în România numeroase tipuri de vehicule motorizate care nu necesită înmatriculare sau înregistrare, dar pot cauza daune materiale și vătămări corporale în accidente. Propunerea vizează includerea acestor vehicule în categoria vehiculelor pentru care este obligatorie asigurarea RCA, indiferent de numărul de roți sau de necesitatea înmatriculării.

- Propunerea este justificată și de recentele hotărâri ale Curții de Justiție a Uniunii Europene privind noțiunea de "utilizare a unui vehicul". Se clarifică că autovehiculele sunt destinate în mod normal pentru a servi ca mijloace de transport, indiferent de caracteristicile lor. Astfel, directivele europene nu se aplică dacă vehiculele sunt utilizate în alt scop decât transportul, cum ar fi pentru generarea de energie electrică în industrie sau agricultură. Prin urmare, este necesară introducerea unei definiții clare a "utilizării unui vehicul" pentru a clarifica acoperirea oferită de asigurarea RCA.

- Propunerea legislativă abordează și obligația actuală de asigurare RCA pentru vehiculele înmatriculate sau înregistrate. Cu noile modificări ale legislației europene, statele membre pot deroga de la această obligație pentru vehiculele retrase temporar sau permanent din circulație, cu condiția să existe o procedură sau măsură alternativă de acoperire a daunelor. De asemenea, se fac excepții pentru vehiculele folosite în activități sportive cu motor sau pentru persoanele cu dizabilități fizice.

- Propunerea vizează și modificarea modului în care sunt efectuate controalele privind asigurarea RCA. Cu tehnologia de recunoaștere automată a plăcuțelor de înmatriculare, se pot efectua controale fără oprirea vehiculelor, fără a afecta libera circulație a persoanelor.

- Un alt motiv pentru propunere este facilitarea recunoașterii istoricului daunelor la încheierea unui nou contract RCA. Este important ca formatul și conținutul certificatelor privind istoricul daunelor să fie identice în toate statele membre ale Uniunii Europene, iar asigurătorii să nu discrimineze în funcție de naționalitate sau reședință anterioară a asiguratului.

Schimbările preconizate

Aspectele reglementate în concordanță cu prevederilor Directivei 2021/2118/CE vizează:

  • Definiția „vehiculului” în sensul în care obligația de asigurare se raportează la anumite criterii de natură tehnică. Ca urmare vor intra sub obligația de asigurare și vehicule ce conform legislației naționale nu sunt supuse  înmatriculării / înregistrării (trotinete electrice, biciclete electrice și alte vehicule);

  • Limitarea acoperirii RCA pe baza noțiunii de utilizare a unui vehicul. Sunt eliminate cazurile în care accidentele sunt produse în situații în care vehiculele nu sunt utilizate ca mijloc de transport;

  • Reglementarea limitelor minime de despăgubire și stabilirea referinței acestora în lei la cursul indicat în directivă;

  • Modalitatea de control a asigurării RCA. Se permite utilizarea unor dispozitive electronice de control a asigurării RCA în trafic, fără oprirea vehiculelor, în măsura în care legislația GDPR este respectată;

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...

De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai...

Proiect energetic important în județul Vaslui

Un alt proiect-gigant de producţie a energiei electrice...

Noi schimbări pe WhatsApp. Noutățile momentului

”Un WhatsApp tot timpul împrospătat, simplu și...

Patronul Lufthansa, dezamăgit de Boeing

Livrarea cu întârziere a avioanelor Boeing BA.N sunt...

Electromagnetica, pierdere de 50% din cifra de afaceri

Electromagnetica a realizat în primul trimestru din 2024...


pixel