RBI este sub presiune din partea autorităţilor din SUA şi Europa să-şi vândă afacerea din Rusia, în urma războiului din Ucraina, ca parte a eforturilor de a izola Moscova prin sancţiuni. Dar decizia tribunalului din Rusia de a îngheţa activele locale ale Raiffeisen exclud vânzarea şi fac imposibilă deblocarea miliardelor de dolari din Rusia ale băncii austriece.
Cazul aruncă o umbră asupra băncii, care trebuie să pună deoparte provizioane pentru eventualele daune impuse de tribunal.
Oficialii RBI nu au comentat informaţia.
Anterior Raiffeisen anunţase că intenţionează să conteste decizia tribunalului.
Anul acesta, Raiffeisen a încercat deblocarea unor active din Rusia achiziţionând o participaţie de aproximativ 1,6 miliarde de dolari la compania austriacă de construcţii Strabag, care are legături cu oligarhul rus Oleg Deripaska. Dar SUA au făcut presiuni asupra Raiffeisen să renunţe la acord, iar colapsul tranzacţiei a dus la actuala acţiune în justiţie din Rusia.
Cazul se concentrează pe plângerea companiei ruse de investiţii Rasperia contra Strabag, a acţionarilor săi din Austria şi a diviziei din Rusia a Raiffeisen. Rasperia solicită compensaţii de 2 miliarde de dolari.
RBI a încercat să cumpere o participaţie la Strabag de la Rasperia, care, susţine Strabag, nu mai este controlată de Deripaska. Dar Washingtonul a identificat Rasperia ca parte a grupului de companii ruseşti care încă sunt controlate de Deripaska, când a impus sancţiuni în mai.
Deripaska a dezminţit legăturile actuale cu Rasperia şi a respins sancţiunile contra sa.
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Raiffeisen are aproximativ 6 miliarde de euro (6,29 miliarde de dolari) în Rusia, obţinuţi de pe urma plăţilor internaţionale, şi miliarde de euro în depozite ruseşti.
Raiffeisen, care are peste 18 milioane de clienţi de la Viena la Moscova, şi 44.000 de angajaţi, a devenit o ancoră financiară pentru Austria şi cea mai mare parte a Europei de Est.
În mod repetat, RBI a anunţat că vrea să se retragă de pe piaţa rusă, dar în cei aproape trei ani de la izbucnirea războiului au fost puţine schimbări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Politicienii din întreaga lume...
Secretarul general al NATO,...
31 ianuarie 2025 este...
Un val de fuziuni și achiziții...
Uniunea Europeană a reînnoit sancțiunile extinse...
Chinezii dau din nou bătăi de...
Exporturile de grâu ale...
Anul trecut, oficialii bulgaria...
Registrul Auto Român (RAR) avertizează publicul despre...
Dumitru Chisăliţă, preşedintele...
În urmă cu câteva zile era un...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere pe...
Acorduri ce vizează mai multe...
Panică pe piețe, unde cotația...
Indicele ROBOR la trei luni, în...
Cum putem bine observa, nu mai...
Din ce în ce mai mulți oameni...
Foaia metalică expandată, sau...
Banca Naţională a publicat raportul privind indicatorii...
Ministerul Dezvoltării,...
Angajații ELCEN refuză să...
O propunere controversată în...
Prețurile combustibililor la...
Poliția olandeză a luat urma...