Noi reguli speciale privind stingerea creanţelor fără plată

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt reguli care vor intra curând în vigoare
Sunt reguli care vor intra curând în vigoare
Legea nr. 93/2023 pentru completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală va intra în vigoare din 21 aprilie 2023.

Noua lege introduce reguli speciale privind stingerea creanţelor fără plată. Mai precis, după articolul 166 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 547 din 23 iulie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou articol.

Astfel, potrivit actului normativ, creanţele fiscale ale contribuabilului, certe, lichide şi exigibile, faţă de bugetele locale, stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive, se sting la cererea contribuabilului şi prin compensarea acestora cu obligaţiile sale restante, curente sau viitoare către bugetul de stat, fără compensare între bugete, indiferent dacă obligaţiile şi, respectiv, creanţele supuse stingerii sunt administrate sau nu de aceeaşi autoritate publică.

Procedura de stingere şi schimb de informaţii între organele fiscale locale şi organele fiscale centrale se aprobă prin ordin comun al ministrului finanţelor şi al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, iniţiat la propunerea ANAF care se emite în termen de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Prevederile se aplică şi pentru stingerea creanţelor contribuabililor asupra bugetelor locale, stabilite prin hotărâri judecătoreşti rămase definitive până la intrarea în vigoare a prezentei legi şi nestinse până la această dată.

Citește și Angajații din mediul privat, lăsați fără zile libere plătite

Este un proiect de act normativ aflat, în momentul de față, pe masa senatorilor. Pe fondul discuțiilor legate de posibilitatea introducerii săptămânii de lucru de patru zile, angajații care muncesc în mediul privat riscă să rămână doar cu concediul legal de odihnă de 20 de zile pe an. ...

Citește și Ajutorul de deces. Documentele necesare pentru rezolvarea diferitelor situații

Ajutorul de deces poate fi cerut, potrivit Legii pensiilor, în cazul decesului unui asigurat sau al unui pensionar. Pot apărea însă mai multe situații. Articolul prezintă respectivele situații și cum pot fi ele rezolvate, așa cum reiese din informațiile postate pe site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii Private. ...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel