Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Banca Centrală Europeană (BCE) atrage atenția în privința riscurilor economice tot mai mari în zona euro, riscuri alimentate de sporirea fricţiunilor comerciale şi incertitudinile geopolitice. Aceste fenomene ameninţă stabilitatea financiară a regiunii, conform raportului publicat miercuri și citat de Bloomberg.
Impactul protecționismului
Tensiunile comerciale globale au fost accentuate de propunerea președintelui american Donald Trump de a impune taxe vamale de 10% sau mai mult pe toate importurile către Statele Unite, cel mai important partener economic al Europei. Sporirea protecționismului din partea politicilor comerciale americane ar putea avea consecințe devastatoare pentru ambele economii, avertizează comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni.
„Nivelul integrării economiilor noastre este atât de profund încât relațiile comerciale dintre UE și SUA reprezintă un pilon de stabilitate economică și politică,” a subliniat Gentiloni într-o conferință de presă recentă.
În paralel, președintele Băncii Centrale a Germaniei, Joachim Nagel, a atras atenția asupra riscurilor unei „fragmentări geo-economice semnificative,” care ar putea remodela negativ relațiile economice internaționale.
Vulnerabilități sistemice în creștere
BCE avertizează că tensiunile comerciale exacerbează vulnerabilitățile deja existente în sistemul financiar european. „Evaluările ridicate ale activelor și expunerile concentrate la risc sporesc posibilitatea unor evenimente semnificative care ar putea cauza pierderi majore,” se precizează în raport.
Aceste riscuri sunt amplificate de contextul macroeconomic dificil, marcat de inflația ridicată și creșterea economică sub așteptări. Totodată, o escaladare a aversiunii față de risc pe fondul incertitudinilor geopolitice ar putea afecta negativ piețele financiare, complicând redresarea economică a zonei euro.
Geopolitica influențează economia europeană
Conflictele din Orientul Mijlociu și Ucraina reprezintă alte surse majore de instabilitate, cu potențial de a afecta sever economia zonei euro. Creșterea prețurilor la energie și importuri, dar și scăderea încrederii consumatorilor și a firmelor europene, ar putea frâna dezvoltarea economică.
„Aceste tensiuni au un impact negativ considerabil, influențând prețurile la energie, dar și dinamica inflației,” subliniază raportul BCE. Redresarea economică europeană, deja mai lentă decât se anticipa în urmă cu câteva luni, este astfel pusă sub presiuni suplimentare.
Soluții pentru o economie stabilă
În fața acestor provocări, BCE recomandă politici economice care să prioritizeze cooperarea internațională și reducerea tensiunilor comerciale. Atrage totodată atenția asupra importanței menținerii unor relații comerciale puternice între UE și SUA, ca element de stabilitate.
Raportul subliniază, de asemenea, necesitatea unor măsuri interne care să sprijine reziliența economiei europene, inclusiv prin investiții strategice și politici de reducere a dependenței de importurile de energie. Într-un context economic global fragil, coordonarea și prevenirea rămân cheia evitării unor crize majore în zona euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...