Noi sporuri salariale pentru angajați. Cine vor fi beneficiarii
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Executivul a aprobat rectificarea bugetului AFM pentru 2022
Executivul a aprobat rectificarea bugetului AFM pentru 2022
Sporurile care sunt plătite din fonduri publice se acordă în general pentru a compensa anumite condiții speciale de muncă.

Actul normativ care reglementează acordarea acestor sporuri va fi din nou modificat pentru a sprijini persoanele care lucrează în condiții periculoase sau vătămătoare și condiții grele de muncă.

Noua inițiaitivă legislativă care va aduce noile modificări Legii cadru 153/2017 și care propune ca angajații Ministerului Apărării care sunt supuși unei încordări psihice ridicate să primească noi sporuri salariale.

Criteriile de acordare

În proiectulde ordin sunt prevăzute condițiile periculoase sau vătămătoare, condiții grele și activități care solicită încordare psihică foarte ridicată.

Citește și: Salariile din construcții. Vești bune pentru unii, vești proaste pentru alții

Sunt luate în calcul existenta factorilor nocivi – fizici, chimici sau biologici și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului, intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori, precum și durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi și existenta unor conditii de muncă ce implică efort fizic mare, în condiții de microclimat de zgomot intens sau vibrații.

Se vor lua în calcul condițiile de muncă în care există riscul de accidentare sau înmbolnăvire, morbiditatea cât și factorii care duc la uzura prematură a organizmului.

Aceste sporuri de vor acorda pentru situațiile în care în ciuda tuturor măsurilor de securitate a muncii luate, riscul îmbolnăvirii sau lezătii fizice este permanent: pericolul de explozie, pericolul de iradiere, pericolul de contagiune și/sau contaminare, pericolul de accidentare, precum și pericolul de agresiune fizica.

Pentru angajașii MApN care au o actvivate care presupune o âncordare psihică foarte ridicată vor primi un spor de 15% din soldă, proporțional cu timpul lucrat efectiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel