Noi tichete de 150 de lei pentru copii și tineri
Autor: Matei Ion | 24 noi 2022, 15:33
Se va acorda un stimulent de 150 de lei lunar
Se va acorda un stimulent de 150 de lei lunar
O nouă lege care prevede acordarea unui sprijin pentru anumiți copii și tineri a intrat în vigoare.

Este vorba despre copiii și juniorii care participă, ca reprezentanți ai unui club sportiv, la competiții sportive oficiale naționale și internaționale. Aceștia vor putea beneficia lunar, începând de anul viitor, de un ajutor financiar în valoare de 150 de lei.

Conform Legii 322/2022 care a intrat recent în vigoare începând din 2023 copiii și juniorii legitimați la cluburi sportive și care participă la competiții sportive oficiale naționale și internaționale vor beneficia lunar de un stimulent financiar sub forma unor bonuri de valoare, denumite tichete de sportiv.

Tichetele lunare de sportiv vor avea o valoare nominală de 150 de lei și vor putea fi utilizate numai pe teritoriul României, pentru achiziția de articole și echipamente sportive specifice disciplinei practicate, pentru transportul sportivilor între localități, pentru achiziția de suplimente nutritive sau pentru recuperare medicală.

Tichetele de sportiv vor fi valabile doar dacă vor avea înscrisă pe ele o serie și vor cuprinde cel puțin următoarele informații:

  • emitentul și datele sale de identificare;

  • valoarea nominală a tichetului de sportiv;

  • spațiu pentru înscrierea numelui, a prenumelui și a codului numeric personal ale sportivului care are dreptul să le utilizeze;

  • interdicția de a utiliza tichetul de sportiv în alte scopuri decât în scopul activității sportive;

  • seria și numărul legitimației de sportiv, cu menționarea numelui structurii sportive la care acesta este legitimat, și categoria de vârstă;

  • elementele de identitate vizuală ale structurii sportive și ale Ministerului Sportului.

Tichetele de sportiv vor avea o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii și vor fi distribuite sportivilor începând de anul viitor.

Regulile pentru emiterea și acordarea tichetelor de sportiv vor trebui stabilite, până în februarie 2023, prin hotărâre de Guvern.

Citește și:

Ministrul Muncii nu crede ”într-o familie care se bazează doar pe alocaţiile copiilor”

Marius Budăi, ministrul Muncii, a acordat un interviu agenției Agerpres, în cadrul căruia a vorbit, printre altele și despre alocațiile pentru copii. 

AGERPRES: Care credeţi că ar fi nivelul salariilor şi pensiilor pentru a putea vorbi de o viaţă decentă în România?

Marius Budăi: Nu am să dau o cifră clară, dar am să vă spun că ceea ce este acum trebuie majorat şi de aceea am şi discutat, şi suntem extrem de conectaţi la realitate, despre majorarea salariului minim şi despre majorarea pensiilor în România.

AGERPRES: Dacă rata inflaţiei va depăşi în acest an, şi va depăşi 15%, credeţi că este necesară şi creşterea nivelului altor beneficii sociale, printre care şi alocaţiile pentru copii?

Marius Budăi: Cred că este necesar să fim extrem de atenţi la ce măsuri luăm. Dacă vorbim strict de alocaţii, eu am spus-o încă din primul mandat, că noi trebuie să privim familia ca şi celulă, nu neapărat prin beneficiul alocaţiilor. Recent, prin reforma pe care am implementat-o la Ministerul Muncii, şi anume acel venit minim de incluziune, care este sprijinit pe trei piloni extrem de importanţi, trebuie să ne orientăm mai mult spre cei care sunt apţi de muncă să-i orientăm, să-i calificăm şi să-i orientăm în carieră astfel încât să aibă o meserie şi să poată lucra. Nu cred într-o familie care se bazează doar pe alocaţiile copiilor.

AGERPRES: Deci, nu putem vorbi deocamdată de o intenţie de majorare a acestor alocaţii?

Marius Budăi: Nu vorbim de intenţii sau ne-intenţii. Intenţia noastră cred că a fost una chiar dacă nu suficientă bună pe acest an de a discuta despre majorarea veniturilor şi despre sprijinirea puterii de cumpărare a cetăţenilor români. Dar, repet, nu cred într-o familie care se bazează ca venituri doar pe alocaţia copilului, pentru că noi trebuie să conştientizăm adulţii din acea familie, care sunt apţi din punct de vedere medical şi legal, să-i îndreptăm, să-i consiliem şi să-i orientăm către o meserie.

AGERPRES: Aveţi o estimare a costurilor bugetare pentru majorările pe care le-aţi putea implementa începând cu 1 ianuarie 2023? Această majorare face ca România să se încadreze deficitul negociat în buget?

Marius Budăi: Evident că avem această majorare. Acum câteva minute am spus că propunerea noastră de majorare a pensiilor cu cel puţin 10% este bine, foarte bine fundamentată. Impactul este de 11 miliarde lei şi nu pune probleme pe procedura de deficit excesiv.

AGERPRES: Luaţi în calcul o nouă modificare a Codului Muncii în perioada imediat următoare? Dacă da, ce propuneri aveţi? Citește mai mult AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Crossuri externe