Noile avioane de luptă ale Chinei. Sunt de ultimă generație

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
J-20, unul dintre avioanele de luptă ale Chinei
J-20, unul dintre avioanele de luptă ale Chinei
Ultimele informații confirmă faptul că specialiștii chinezi se concentrează pe proiectul unui avion de vânătoare de generația a 6-a, sub formă de aripă zburătoare. Se lucrează, de asemenea, și la un nou bombardier strategic. 

În timp ce US Navy a cerut Congresului Statelor Unite suma de 5,3 miliarde de euro pentru a se dota cu o flotă de avioane  pilotate de inteligența artificială pentru a putea contracara eventualele acțiuni ostile ale Bejingnului, în China se elaborează proiecte pentru versiuni perfecționate de avione. Iar unul dintre acestea este cel al Institutului de cercetare și proiectare a aeronavelor din Chengdu, parte a consorțiului AVIC. Modelul recent prezentat arăta interiorul aeronavei cu diversele sale conexiuni, cablajul principal și cele două motoare.

De curând a apărut și un videoclip din care reiese fără drept de tăgadă faptul că industria aerospațială a Chinei își focusează atenția pe un avion bazat pe conceptul de aripă zburătoare. Acest avion nu are încă un nume sau o clasificare. Cu toate acestea, conform declarațiilor anterioare ale oficialilor și industriașilor chinezi, ar putea încorpora atât arme convenționale, cât și arme cu energie laser, arme hipersonice sau chiar ar putea fi capabil să interacționeze cu roiuri de drone. 

Designul, un progres pentru China 
 
Designul reprezintă o descoperire pentru industria aerospațială chineză, care, fără a include copii ale aeronavelor sovietice (cum ar fi J-15, o copie a Su-33, n.r.), a dezvoltat în principal avioane de luptă bazate pe arhitecturi clasice, precumu J-10 și J-20. Dincolo de caracteristicile specifice ale acestui viitor avion de luptă de generația a 6-a, se pune problema armamentului său și, mai general, a doctrinei de utilizare: va putea fi utilizat în lupte aeriene pe distanțe scurte sau va adopta aceeași doctrină ca și J-20 pentru utilizarea pe distanțe lungi și nu va fi echipat cu armament? 

În plus, conceptul de aripă zburătoare nu se referă doar la avionul de luptă chinezesc de generația a 6-a. China dezvoltă, de asemenea, un bombardier strategic, H-20, sub forma unei aripi zburătoare. Informațiile sunt la fel de puține ca și în cazul avionului de vânătoare, dar acest proiect pare să semene cu bombardierul american B-2 Spirit. De asemenea, acesta a făcut obiectul mai multor videoclipuri promoționale începând din 2018. În iulie 2022, au existat chiar și anunțuri privind un viitor prim zbor, dar încă nu a avut loc nicio prezentare oficială sau un prim zbor. 

Drone de însoțire 

În cadrul celei de-a șasea generații, birourile de proiectare chineze lucrează, de asemenea, la drone de însoțire, ale căror modele au fost prezentate și la ultimul China Airshow de la Zhuhai. De exemplu, a fost expusă o nouă versiune a dronei FH-97. Această variantă reprezintă poate un punct de cotitură pentru Forțele Aeriene Chineze, deoarece FH-97 părea a fi o copie a XQ-58A Valkyrie, în timp ce FH-97A pare a fi mai aproape de UAV-ul Boeing Australia MQ-28A Ghost Bat, dar într-o versiune cu două motoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Insolvență / FOTO: Freepik
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu

pixel