Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Introducerea unei cote de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile cu activităţi de editare a jocurilor de calculator şi cu o cifră de afaceri sub 300.000 de lei va afecta majoritatea studiourilor independente româneşti de dezvoltare de jocuri video, atrag atenţia reprezentanţii Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, Agerpres.
"Studiourile independente se zbat deja să supravieţuiască pe o piaţă globală extrem de competitivă. În multe cazuri cifra lor de afaceri este sub nivelul de 300,000 de lei. O creştere cu 2 puncte procentuale a impozitării ar însemna nu doar o creştere importantă de cost, ci chiar împingerea lor sub pragul de sustenabilitate financiară. O astfel de evoluţie va avea atât un amplu impact negativ social şi economic prin distrugerea unui model de afaceri care funcţionează cu succes, ca şi pentru reputaţia internaţională a ţării noastre considerată un pol regional de dezvoltare de jocuri video. Trecerea la impozit pe profit pentru microîntreprinderile cu venituri de peste 300.000 lei şi 30% rentabilitate va fi o puternică lovitură pentru studiourile independente româneşti care tocmai înregistrează un relativ succes cu jocuri cu IP propriu în regim premium games", se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei de profil.
Jocurile premium sunt cele pentru care utilizatorul plăteşte la început, o singură dată, ca să poată juca fără restricţii. Acestea sunt diferite de jocurile descărcate gratuit, dar care generează ulterior venituri pe o durată mai lungă de timp de la acelaşi utilizator. În cazul jocurilor premium, veniturile cele mai mari vin în principal la lansarea jocului, ca mai apoi studioul să supravieţuiască şi să poată crea următorul joc (un ciclu ce durează în medie 3-5 ani) din aceste fonduri.
"Având în vedere toate aceste considerente, RGDA solicită în mod public autorităţilor menţinerea cadrului fiscal actual cu privire la regimul microîntreprinderilor pentru companiile cu activităţi de editare a jocurilor de calculator (Cod CAEN 5821). În acest sens, RGDA promovează necesitatea sprijinirii de către statul român a industriei locale de dezvoltare de jocuri video pentru crearea de IP original propriu, printr-o schemă de granturi care să ajute firmele mici să testeze proiecte îndrăzneţe. Până ca o astfel de măsură să fie pusă în aplicare e nevoie însă ca microîntreprinderile din domeniu să nu fie împinse să se închidă prin măsuri fiscale sau să migreze către alte pieţe externe", notează RGDA.
Potrivit sursei citate, în cazul jocurilor premium, rata de rentabilitate de peste 30% este doar iniţială, aplicarea şi menţinerea impozitării pe profit fiind una nefundamentată şi nesustenabilă pentru acest tip de activitate.
Asociaţia Romanian Game Developers Association (RGDA) este o organizaţie non-profit care îşi propune să sprijine şi să promoveze dezvoltatorii de jocuri video din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...