Noile norme puse în transparență de Ministerul Finanțelor ”restructurează Declarația unică, o simplifică, se elimină Declarația privind venitul estimat, ceea ce ușurează foarte mult activitatea tuturor PFA-urilor și a celor care obțin venituri din alte surse, inclusiv venituri din închiriere. Știți că, până acum, era obligatoriu ca în momentul în care se semna un contract de închidere, un contract de drepturi de autor să se facă o Declarație privind venitul estimat, iar noile norme metodologice și noile modificări vizează exact simplificarea acestor Declarații, și a Declarației unice și a Declarației estimate”, a explicat Luminița Chihai.
Pentru prima dată în unanimitate
Vicepreședinta Patronatului IMM Suceava a menționat, de asemenea, că ”marți noi am dat un aviz favorabil acestor modificări, pentru prima dată în unanimitate, pentru că au fost chiar bine primite de mediul de afaceri și cerute de foarte multă vreme. Adică se întâmplă și lucruri bune”, a subliniat interlocutoarea noastră.
Sperăm să nu fie doar electorală
În plus, a adăugat Luminița Chihai, ”avem promisiunea și sperăm să nu fie doar electorală că nu vor crește impozitele și taxele în anul care vine. Aș vrea să cred că lucrurile chiar așa se vor întâmpla, dar îmi este teamă că este aproape imposibil. Mai ales că toți analiștii economici prevăd creșteri de taxe. Dacă va fi vorba de o creștere mai mare, mai mică, rămâne de văzut. Oricum, se prevăd creșteri de taxe pe TVA și impozitul pe dividende. În orice caz, este ceea ce se vehiculează pe surse.
Este din ce în ce mai greu
Totodată, la ultimele discuții și inclusiv în planul de țară lansat atât domnul Ciolacu, cât și domnul Ciucă, am văzut că fiecare își asumă prerogativele de restructurare a organismelor statului, lucru cerut de foarte multă lume din mediul de afaceri. Pentru că, după cum știm, în ultima vreme, toată presiunea a fost pe mediul de afaceri. Cu creșteri de impozit, cu creșteri de salarii minime. Trebuie să ținem cont de faptul că salariul minim aproape s-a dublat în trei ani de zile. Este o povară administrativă pe mediul de afaceri foarte mare. În condițiile în care economia scârțâie, nu merge foarte bine: vânzările au scăzut, puterea de cumpărare a scăzut și este din ce în ce mai greu pentru mediul de afaceri de a suporta aceste creșteri de taxe”, a subliniat Luminița Chihai.
Tot prin ordonanțe
Deci se așteaptă o restructurare administrativă și a aparatului bugetar și, în sfârșit, aplicarea măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare care, de altfel, sunt prinse constant în ultimele ordonanțe pe ultimii trei ani, dar au tot fost amânate prin alte ordonanțe.
Vom ajunge la aceeași discuție
Pe de altă parte, a subliniat LUminița Chihai, toate organismele internaționale cer în mod constant ”eliminarea impozitului pe microîntreprinderi. Nu știu în ce măsură, guvernanții care vor urma vor putea să nu respecte jaloanele prinse în PNRR. Pentru că eliminarea impozitului pe microîntreprinderi apare constant în vreo patru jaloane. Să spunem că pe unul îl sărim, îl fentăm, dar sunt următoarele. Și din nou vom ajunge la aceeași discuție. Suntem singura țară din Europa care are acest impozit pe microîntreprinderi până la limita de 500.000 de euro. Este adevărat, se cere să se scadă la nivelul de 300.000 de lei, deci la plafonul de TVA.
Un singur cuvânt: devastator
Pentru mediul de afaceri din România, care este dominat microîntreprinderi este devastator, aș putea spune, pentru că una este să plătești 1% și cu totul altceva este să plătești 16% din venituri minus cheltuieli. Adică impozitul crește de trei-patru ori. Dar nu cred că ține nici de guvernanți, nici de noi să putem anula această solicitare. Probabil va scădea plafonul, dar sperăm că nu anul viitor, care nu se anunță deloc ușor din punct de vedere economic și fiscal. Depinde de Bruxelles, pentru că avem acele jaloane din PNRR, pe care trebuie să le respectăm, pentru că altfel pierdem bani și nu puțini”, a precizat antreprenoarea.
Sfat pentru mediul de afaceri
În încheiere, Luminița Chihai a dorit să transmită un mesaj mediului de afaceri, pe care l-a îndemnat ”să se înconjoare de profesioniști foarte buni, să își analizeze cu foarte mare atenție afacerile, creditele pe care le iau sau pe care le prelungesc, pentru a asigura stabilitatea afacerii în condițiile în care se anunță o ușoară descreștere economică și sperăm să fie doar ușoară”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...
Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...
Urmăriți o nouă ediție a...
Este un semnal de alarmă tras...
Abilitatea de a identifica...
Pentru greci, performanța...
Se alocă banii pentru...
Curs valutar BNR, 20 noiembrie...
Decizia vine în contextul unor...
Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...
Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...
Dumitru Chisăliță, președintele...
Neliniștea geopolitică...