Noile reguli UE privind inteligența artificială ridică semne de întrebare

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ar fi vorba și despre secretul comercial
m?
Ar fi vorba și despre secretul comercial m?
Noul pachet de legi care guvernează utilizarea inteligenței artificiale (AI) în Uniunea Europeană va forța companiile să fie mai transparente în privința datelor utilizate pentru formarea sistemelor lor, dezvăluind, astfel, unele dintre cele mai bine păstrate secrete ale industriei.

În cele 18 luni de când OpenAI susținut de Microsoft a lansat ChatGPT, a existat o creștere a angajamentului public și a investițiilor în AI generativă, un set de aplicații care pot fi folosite pentru a produce rapid text, imagini și conținut audio.

Obligații noi

Dar ascensiunea acestui sector a ridicat semne de întrebare cu privire la modul în care companiile de inteligență artificială obțin datele folosite pentru a-și antrena modelele și dacă furnizarea de cărți de succes și filme de la Hollywood fără permisiunea creatorilor lor constituie o încălcare a drepturilor de autor.

Legea AI adoptată recent de UE va fi implementată în etape în următorii doi ani, oferind autorităților de reglementare timp să aplice noile norme, în timp ce întreprinderile se vor confrunta cu un nou set de obligații. Deocamdată însă, nu este clar cum vor funcționa unele dintre aceste reguli în practică.

Secret comercial

Una dintre cele mai controversate secțiuni ale legii prevede că organizațiile care implementează modele AI de uz general, precum ChatGPT, vor trebui să furnizeze „rezumate detaliate” ale conținutului folosit pentru a le instrui. Biroul AI nou înființat a declarat că intenționează să publice un model pe care să-l urmeze organizațiile la începutul anului 2025, în urma consultării cu părțile interesate.

Deși detaliile nu au fost clarificate, companiile de inteligență artificială sunt foarte reticente în a dezvălui detalii legate de instruirea modelele lorpe ce modelele lor au fost instruite, descriind aceste informații ca pe un secret comercial care le-ar oferi concurenților un avantaj nedrept dacă ar fi făcute publice.

Este ca în bucătărie

„Ar fi un vis devenit realitate ca eu să văd seturile de date ale concurenților mei, iar ei să le vadă pe ale noastre”, a spus Matthieu Riouf, CEO al Photoroom, firmă specializată în editarea imaginilor folosind AI.

„Este la fel ca în bucătărie”, a adăugat el. ”Fiecare bucătar are secretul lui pentru anumite preparate, pe care nu l-ar dezvălui niciodată, pentru că este acel ceva care face diferența între el și alții”, a precizat Riouf. 

În ultimul an, mai multe companii tehnologice importante, inclusiv Google, OpenAI și Stability AI, s-au confruntat cu procese din partea creatorilor, potrivit cărora conținutul lor a fost folosit în mod necorespunzător pentru a-și antrena modelele.

În timp ce președintele american Joe Biden a emis o serie de ordine executive care abordează riscurile de securitate ale inteligenței artificiale, problemele legate de drepturile de autor nu au fost încă abordate pe deplin. Solicitările pentru companiile de tehnologie să plătească deținătorilor de drepturi de date au primit sprijin bipartizan în Congres.

Îngrozitor de asemănătoare

Confruntați cu o atenție tot mai mare, companiile de tehnologie au semnat o serie de acorduri de licențiere a conținutului cu instituții media și site-uri web. OpenAI a semnat acorduri cu Financial Times și The Atlantic, printre altele, în timp ce Google, cu site-ul de socializare Reddit al NewsCorp.

În ciuda acestor inițiative, OpenAI a atras critici în martie, când Mira Murati, a refuzat să răspundă la întrebarea venită din partea celor de la Wall Street Journal, dacă videoclipurile de pe YouTube au fost folosite pentru a antrena instrumentul său de generare video, Sora, care, potrivit companiei, ar constitui o încălcare a condițiilor sale generale de utilizare.

Luna trecută, OpenAI s-a confruntat cu noi reacții pentru că a prezentat o voce generată de inteligență artificială, descrisă drept „îngrozitor de asemănătoare” cu cea a actriței Scarlett Johansson, în timpul unei demonstrații publice a celei mai recente versiuni a ChatGPT.

Thomas Wolf, co-fondatorul startup-ului AI Hugging Face, a spus că este în favoarea unei mai mari transparențe, dar acest sentiment nu este împărtășit de întreaga industrie. "Este greu de știut cum se va întâmpla asta. Mai sunt multe lucruri de decis", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

pixel