Noile salarii din construcții și domeniul agroalimentar intră în vigoare de azi
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Muncitor pe șantier
Muncitor pe șantier
Guvernul a adoptat, marți, proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG) care include noile niveluri salariale din construcții și domeniul agroalimentar.

Aceste modificări vor intra în vigoare începând cu veniturile lunii noiembrie. Conform comunicatului Guvernului, 423.110 salariați din construcții vor beneficia de majorarea salariului minim brut, iar 168.000 de salariați din sectorul agricol și industria alimentară se vor afla în aceeași situație, conform estimărilor.

Proiectul de OUG pentru stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniile construcțiilor, sectorului agricol și industriei alimentare a fost dezbătut la Ministerul Muncii ieri. Aceasta a avut loc după consultările din săptămâna precedentă cu partenerii sociali, când s-au convenit asupra noilor valori ale salariilor minime în aceste sectoare.

Noul salariu minim brut pentru domeniul construcțiilor va fi de 4.582 de lei lunar începând cu 1 noiembrie 2023, conform proiectului de OUG. Acesta se aplică exclusiv în acele domenii listate în Codul fiscal la art. 60 pct.5. Totodată, angajatorii care nu respectă aceste salarii minime nu pot beneficia de facilitățile fiscale prevăzute pentru domeniu.

Pentru sectorul agricol și industria alimentară, salariul minim brut va fi de 3.436 lei lunar, conform proiectului, aplicabil de asemenea de la 1 noiembrie 2023. Acesta se aplică doar în domeniile de activitate specificate în Codul fiscal la art. 60 pct. 7, iar angajatorii care nu respectă aceste niveluri salariale nu pot beneficia de facilitățile fiscale prevăzute pentru sectorul respectiv.

Ministerul Muncii a propus în septembrie un proiect de ordonanță de urgență pentru majorarea salariului minim în construcții la 4.500 de lei, care nu a fost adoptat în forma sa actuală, având în vedere că, odată cu eliminarea scutirii la CASS, salariile minime nete din construcții ar fi scăzut. Acest proiect mai propunea creșterea salariului din agricultură la 3.500 de lei, odată cu creșterea salariului minim general aplicabil, și eliminarea beneficiului de netaxare pentru cei 200 de lei la salariul minim. În proiectul actual de OUG, nu se regăsește nicio mențiune legată de acest beneficiu, astfel că rămâne în vigoare.

De la 1 octombrie, salariul minim general aplicabil a crescut. Astfel, angajații din sectorul agroalimentar, care anterior aveau salarii brute peste nivelul minim pe economie, au ajuns să primească un salariu chiar sub acest nivel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel