Noile tarife la energie. Vlăsceanu (HENRO): Aveţi grijă ce contracte veţi semna

Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Sfatul unui specialist care știe ce spune
Sfatul unui specialist care știe ce spune
Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică - HENRO, a vorbit despre ce se va întâmpla după ce prevederile Ordonanței 27 nu se vor aplica. 

Chiar dacă preţurile la energie sunt plafonate, după încetarea aplicabilităţii Ordonanţei 27 vor intra în vigoare noile tarife, iar sfatul meu e să citiţi cu atenţie factura şi să aveţi grijă ce contracte veţi semna cu furnizorii care vin cu oferte noi, a atenţionat, miercuri, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică - HENRO, la cea de-a V-a ediţie a conferinţei internaţionale "Critical Infrastructure Protection Forum" (CIP Forum V 2022).

"Activităţile concurenţiale se desfăşoară pe partea de producţie, înmagazinare, în cazul gazelor naturale şi partea de furnizare. Evident, şi aici avem infrastructuri critice care sunt protejate. Deci, orice recunoaştere de costuri pentru activităţile reglementate trebuie să fie recunoscută şi de autoritatea de reglementare. Nu vreau să spun despre ANRE că nu ar înţelege importanţa securităţii cibernetice a infrastructurilor critice, dar sunt costuri limitate tocmai pentru ca tarifele să rămână în continuare suportabile. Şi aşa au crescut, dar nu din cauza costurilor aferente infrastructurii critice. Dacă s-ar recunoaşte sau dacă ar fi mai multe elemente de infrastructură critică recunoscute de autoritate şi prin Hotărâre de Guvern, cu siguranţă tarifele ar ajunge şi mai mari şi oricum sunt la limita suportabilităţii. Gândiţi-vă că pe lângă tarife mai e preţul mărfii, al energiei şi al gazelor, care au crescut în ultima perioadă şi este doar începutul. Deocamdată nu resimţim, pentru că sunt plafonate. Dar să vă uitaţi cu atenţie ce veţi semna în continuare, ce contracte veţi semna cu furnizorii care vin cu oferte noi. Chiar dacă preţurile sunt plafonate, după încetarea aplicabilităţii Ordonanţei 27, vor intra în vigoare noile preţuri. Sfatul meu e să citiţi cu atenţie factură", a explicat Vlăsceanu.

Reprezentanta HENRO a punctat faptul că sectorul de energie din România este supra-reglementat şi că "deja este mult prea mult".

Citește și A început producția de gaze din Marea Neagră. Anunțul este OFICIAL

"Noi vorbim foarte mult despre securitate energetică şi despre cum România poate să devină un furnizor de securitate energetică, dar niciodată sau de prea puţine ori vorbim şi despre asigurarea securităţii cibernetice pentru elementele de infrastructură critică din sistemul energetic. Evident că nu tot sistemul energetic poate fi considerat infrastructură critică. Nu că n-ar fi bine cât mai mult din sistem să fie considerat, pentru că orice incident, orice avarie, orice defecţiune în sistem se poate propaga şi poate produce pagube materiale umane semnificative. Din fericire, tehnologiile au evoluat suficient de mult pentru a limita astfel de incidente (...) Activitatea de transport şi distribuţie, atât energie electrică, cât şi gaze naturale sunt activităţi reglementate de către ANRE, tarifele fiind activităţi de monopol natural, iar costurile sunt recunoscute printr-o metodologie specifică. Tarifele sunt stabilite de către autoritatea de reglementare şi n-o să intru în detalii. E un sector supra-reglementat... Părerea mea este că deja este mult prea mult. Trebuie să înţelegeţi că aceste tarife le plătim noi", a declarat Silvia Vlăsceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.


pixel