Norvegia a inaugurat primul port spațial din Europa de Vest

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Rampa de lansare / FOTO: https://andoyaspace.no/
Rampa de lansare / FOTO: https://andoyaspace.no/
Odată cu deschiderea de către compania Andøya Spaceport a primului port spațial operațional din Europa de Vest, Norvegia intră, practic, în cursa sateliților. 

Inaugurat de prințul moștenitor al Norvegiei, Haakon, acest port spațial este situat în Nordmela, pe insula Andøya. După finalizarea completă a lucrărilor, construcția va dispune de mai multe rampe de lansare.

Compania Isar Aerospace are acces exclusiv la acest obiectiv de infrastructură, realizată pe baza specificațiilor Isar Aerospace, inclusiv o rampă de lansare, facilități de integrare a sarcinii utile, precum și un centru de control al misiunilor. O configurație care, potrivit experților în domeniu, garantează o mai mare flexibilitate și securitate de planificare pentru lansarea de sateliți mici și mijlocii. 

Locul de lansare va susține vehiculul de transport Spectrum, aflat în prezent în faza de producție și care ar urma să fie testat curând. 

O cursă pentru mai mulți sateliți din Europa

Acest anunț din Norvegia vine la mai puțin de un an de la inaugurarea de către Suedia a portului spațial Esrange. Situl, dezvoltat pentru prima dată în anii 1960, a fost supus unor ample lucrări de modernizare și adoptare, astfel încât să poată permite trimiterea de sateliți. Ca și în cazul proiectului norvegian, baza suedeză a fost deja folosită pentru a trimite în spațiu numeroase rachete suborbitale. 

La ceremonia de inaugurare a participat inclusiv președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care, în discursul său, a subliniat importanța accelerării implementării programului spațial european. Cu câteva zile mai devreme, pe 10 ianuarie, Regatul Unit încercase fără succes să trimită sateliți în spațiu, ca parte a misiunii „Start Me Up”.

Ideea este că Europa încearcă să scape de dependența sa de alte țări, precum Statele Unite, pentru experimentele spațiale pe care le desfășoară. 

Relația cu alte națiuni

Într-un studiu publicat în Foreign Policy toamna trecută, Paul Wohrer, specialist în tehnologii spațiale, susține că Europa se află într-o poziție proastă pe tabla de șah a explorării spațiului.

Până de curând, au fost folosite lansatoarele spațiale Ariane 5, utilizate inclusiv pentru operațiuni comerciale, în special pentru televiziunea prin satelit. Dar aceste rachete nu se mai fabrică, iar succesoarea lor, Ariane 6, nu vor putea decola decât anul viitor.

„În ultimii cinci ani, am construit o rachetă care va dărâma cel mai mare obstacol din calea industriei spațiale europene: accesul suveran și competitiv la spațiu”, a declarat președintele Isar Aerospace, Daniel Metzler.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un început frumos
Gabriela Nistor, CEO Salt Bank
Hollywood / sursa foto: Pexels.com
Versace și alte mărci de lux vor fi vândute unei multinaționale americane
Prosumatori. Foto: Freepik.com
Bani
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Cip / sursa foto: Freepik.com

Google atacă dominația Nvidia și lansează Ironwood

Alphabet dezvăluie cipul Ironwood, dedicat exclusiv...

Apple

Panică majoră la Apple. Gest disperat al companiei

Gigantul american din domeniul tehnologiei Apple a...

Project 2025 / Foto: DonkeyHotey / Flickr
Totul crește / FOTO: Freepik
Mihai Daraban
electricitate
O persoană numără bani / Foto: DCBusiness
Peter Navarro și Donald Trump
La benzinărie / FOTO: Freepik
Francois Villeroy de Galhau / FOTO: Wikipedia
Reciclare / Foto: Freepik
Bebeluș / FOTO: Freepik
Bogdan Ivan
Sigla Renault
Dolari / Foto: Freepik

Dolarul își revine din amețeală și urcă în fața euro

Dolarul american și-a recăpătat din avânt, după ce...

Nu toți acceptă însă / FOTO: Freepik

China caută aliați împotriva tarifelor impuse de SUA

O încercare ce se dovește însă destul de dificilă. 

Foto: Freepik.com

Acțiunile chineze ar putea fi radiate din SUA

Un risc crescut, dar fără măsuri iminente.

Depozit
Știrile dimineții
Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

pixel