Mai mult ca oricând, BP, Shell, Equinor, ConocoPhilips și alte mari companii de petrol și gaze au revenit în apele apele continentale norvegiene, în Marea Nordului și în Marea Barents. Investițiile norvegiene în extracția de petrol și gaze vor atinge anul acesta un nivel record: 19,5 miliarde de euro. În ultimii zece ani, investițiile au fluctuat între 11 și 17 miliarde de euro, cu excepția anului 2013, când au ajuns la 17,7 miliarde de euro.
Forajul de explorare, care vizează localizarea de noi resurse, este unul dintre domeniile în care cheltuielile cresc din nou. În 2014 au fost 57 de astfel de foraje, număr care a ajuns la jumătate în anii 2010, dar anul acesta vor fi 35.
Va fi punctul culminant logic al unui număr de proiecte stimulate de stimulentele fiscale temporare puse în aplicare în timpul crizei Covid pentru a preveni prăbușirea acestui sector de activitate, care asigură traiul unei întregi părți a coastei norvegiene. Aceste stimulente au fost apoi prelungite odată cu războiul din Ucraina, care a dus la interzicerea treptată a petrolului rusesc și la o reducere a importurilor de gaze, deși acestea sunt încă autorizate.
35 de proiecte autorizate până în 2022
Pentru a asigura aprovizionarea Europei, Norvegia, principalul producător de hidrocarburi din Europa de la erodarea zăcămintelor britanice și olandeze, a dat undă verde pentru nu mai puțin de 35 de proiecte, în principal la sfârșitul anului 2022.
De la începuturile sale, în urmă cu aproximativ cincizeci de ani, producția norvegiană a văzut câmpuri istorice precum Troll, Oseberg și Aasta Hansteen intrând într-o fază de declin. Însă altele preiau conducerea, cum ar fi Yggdrasil Hub, Ormen Lange, Breidablikk, Balder Future și Irpa.
Acest lucru ar trebui să dea un impuls producției norvegiene de petrol și gaze. După ce a atins un vârf în 2004, la 4,6 milioane de barili echivalent petrol (BOE), aceasta este acum cu aproximativ 15% mai mică, dar ar putea reveni aproape de maximul anterior până în 2030.
Aceste cifre acoperă întreaga producție de hidrocarburi. Însă producția norvegiană s-a schimbat de la începutul anilor 2000. La acea vreme, patru cincimi era reprezentată de petrol și restul de gaze. Astăzi, proporția de gaz (și a derivaților săi lichizi) o depășește pe cea a țițeiului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...