Norvegia scoate bani din pușculița petrolieră pentru Ucraina

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Jonas Gahr Store
Jonas Gahr Store
Norvegia intenționează să utilizeze fondul său suveran de 1.300 de miliarde de dolari pentru a plăti un program de ajutor pe termen lung planificat pentru Ucraina, a declarat premierul Jonas Gahr Store.

După ce a cules beneficiile unei creșteri a veniturilor din petrol și gaze în urma războiului declanșat de Rusia, națiunea nordică va finanța un pachet de asistență militară și civilă pentru Ucraina în timp ce aceasta luptă împotriva invaziei. Planul, care presupune creșterea "temporară" a dependenței de fondul său de rezervă, urmează să fie prezentat de guvernul minoritar săptămâna viitoare, a declarat premierul într-un discurs susținut joi în fața parlamentarilor la Oslo. 

"Credem că acest lucru este justificabil într-o situație de politică de securitate sporită", a declarat Gahr Store. "Este în interesul nostru național ca Ucraina să nu piardă acest război, iar noi ne aflăm într-o situație în care avem loc de acțiune datorită veniturilor extraordinare din sectorul petrolier."

Guvernul condus de laburiști a încercat să reducă cheltuielile din fondul petrolier pentru a evita alimentarea creșterii prețurilor, care rămâne aproape de un nivel maxim al ultimelor trei decenii, și a majorat impozitele pentru cei bogați, introducând în același timp și noi taxe pe resurse pentru industria sa piscicolă. Potrivit premierului, utilizarea bogăției provenite din combustibili fosili în pachetul de ajutor nu va alimenta economia norvegiană și nici nu va alimenta o inflație mai mare în țară.

Oficialii europeni au îndemnat Norvegia să împartă câștigurile excepționale obținute din exporturile sale de pe urma creșterii prețurilor combustibililor fosili.

Comentariile premierului sugerează că planul nu va implica achiziții de la companiile norvegiene din domeniul apărării, care includ Kongsberg Gruppen ASA și Nammo AS. Țara, care are, de asemenea, o graniță comună cu Rusia, a oferit anul trecut Ucrainei un ajutor militar și civil în valoare totală de peste 10 miliarde de coroane, respectiv un miliard de dolari.

Citește și:

Gaze naturale. Norvegia se apără: ”Nu profităm de pe urma războiului”

Tot mai bogată grație veniturilor orbținute din exporturile de gaze naturale, încasări care au explodat pe fondul conflictului din Ucraina, Norvegia nu este, totuși, un profitor, nu vrea să profite de pe urma războiului, a declarat premierul țării. Jonas Gahr Store respinge această acuzație lansată de cei care ar dori ca Oslo să facă mai mult pentru ucraineni, dând de înțeles că țara sa se va număra, curând, printre cei mai importanți donatori. 

"Norvegia este o țară norocoasă", a spus el după o vizită efectuată la uzina de lichefiere a gazelor de la Melkoya, localitate situată nu departe de Hammerfest, în Arctica. "Avem mijloacele necesare pentru a face diferența și sunt conștient de această responsabilitate”, a adăugat el. 

Începând de anul trecut, regatul scandinav a depus eforturi susținute pentru a compensa prăbușirea livrărilor de gaz rusesc către Europa, devenind, astfel, primul ei furnizor. Ceea ce a permis Norvegiei să câștige semnificativ pe fondul creșterii prețurilor la gaze, și acum ridicate după ce în 2022  au atins maxime istorice din cauza războiului.

În acest an, guvernul anticipează un excedent bugetar record de 1.127 de miliarde de coroane (104 miliarde de euro), bani care vor intra în fondul suveran de investiții al țării, cel mai mare din lume, cu active de peste 13.400 de miliarde de coroane. Sunt voci în Europa și nu numai, care îndeamnă Oslo să redistribuie cel puțin o parte din aceste încasări neașteptate către ucraineni, altfel riscă să fie văzut ca un "profitor de război".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel