Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei
Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei
Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe fondul presiunilor internaționale tot mai accentuate. Politicile imprevizibile ale lui Donald Trump și temerile legate de interesele strategice ale Rusiei în regiunea arctică determină tot mai mulți lideri norvegieni să redeschidă discuția despre aderarea la Uniunea Europeană, după decenii de ezitări.

Un pas mai aproape de Bruxelles

Norvegia, deși nu este membră a UE, are deja un statut privilegiat: face parte din Spațiul Economic European și zona Schengen. Cu toate acestea, nu are un cuvânt de spus în adoptarea regulilor europene, deși este obligată să le respecte. „Vrem să fim la masă, nu în afara camerei”, a spus lidera opoziției conservatoare Erna Solberg, într-o declarație ce a reaprins dezbaterea internă, relatează Financial Times.

Solberg, care ar putea reveni în funcția de prim-ministru după alegerile din septembrie, susține că „Norvegia ar fi un stat mai bun dacă ar face parte din UE”. Chiar dacă preferă ca decizia finală să fie luată doar în cazul unei majorități clare în favoarea aderării, partidul său a votat deja în favoarea inițierii unor negocieri rapide, „dacă situația o cere”.

Presiunea externă: Trump și Rusia schimbă calculele

Contextul internațional actual este considerat de analiști un potențial factor declanșator pentru o schimbare de poziție istorică. Revenirea lui Donald Trump la putere în SUA, cu un discurs tot mai ostil față de aliați și cu interese repetate pentru regiuni strategice precum Groenlanda, a stârnit temeri și în Oslo.

În plus, există îngrijorări reale că Rusia ar putea viza arhipelagul norvegian Svalbard, situat în Arctica – o zonă bogată în resurse naturale și cu importanță strategică. Un astfel de scenariu întărește argumentul că apartenența deplină la UE ar oferi Norvegiei o mai bună protecție și influență.

Obstacole interne semnificative

În ciuda acestor semnale de alarmă, drumul Norvegiei spre UE este departe de a fi clar. Partidul Progresului, un potențial partener de coaliție pentru conservatori, se opune categoric aderării. Mai mult, revenirea în politică a fostului secretar general NATO, Jens Stoltenberg, lider al Partidului Laburist, complică peisajul politic. Deși și laburiștii sunt favorabili integrării europene, aceștia nu consideră că acum este momentul potrivit.

Sondajele de opinie reflectă și ele o societate încă divizată: cei care se opun aderării au un avans ușor, de 43% față de 37% în favoarea integrării.

Europa se reașază sub presiunea marilor puteri

Cazul Norvegiei este emblematic pentru o Europă în căutare de stabilitate și direcție într-un peisaj geopolitic tot mai volatil. De la tensiunile politice din Franța la riscurile strategice din nordul continentului, UE devine din nou un pol de atracție pentru state care, până nu demult, priveau cu scepticism integrarea deplină.

Analiștii atrag atenția că, la fel ca în cazul recent al aderării Suediei și Finlandei la NATO, un „șoc extern” ar putea accelera procesul de decizie. Iar dacă Trump va câștiga din nou alegerile în SUA, valul de nesiguranță pe care l-ar genera s-ar putea dovedi determinant pentru ca Norvegia să se alăture definitiv familiei europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Azomureș / FOTO: Site-ul oficial al Azomureș

Romgaz, în discuții pentru preluarea activelor Azomureș

Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...

România are aprobată prima tranșă
În bancă / FOTO: Freepik
Pesimism / FOTO: Freepik

Pregătiți-vă pentru un război comercial mondial!

Un avertisment lansat de un expert internațional.

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Nvidia
Foto: Freepik.com
Camioane
Valentin Lazea / Foto: Agerpres
50 de ani de existență
Frenezie / FOTO: Freepik
Susan Crawford
BNP Paribas, unul dintre actorii tranzacției / FOTO: Wikipedia

Belgia vrea să vândă acțiunile BNP Paribas pentru apărare

Acțiunile băncii franceze BNP Paribas au înregistrat o...

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
ANAF nefuncțional / Foto: DCBusiness
Petrotel Lukoil
Mugur Isărescu
Bursa / Foto: Freepik
Nord Stream 2

Germania nu vrea să mai audă de gazoductul Nord Stream 2

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a exclus...

Platformă de extracție Trillion Energy
Foto: Freepik.com
Document / Foto: Freepik

Extras de carte funciară gratis. ANCPI face precizări

Proprietarii de imobile nu vor mai plăti taxa pentru...

Banca Naţională a României

pixel