Nou aliat pentru români în faţa comercianţilor care refuză înlocuirea produselor neconforme/defecte

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru modificarea art.18 alin.(1) lit.b) din Ordonanța de urgență nr.140/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri.

"Ordonanţa de urgenţă nr.140/2021 a fost adoptată pentru a stabili cadrul legal cu privire la contractele de vânzare încheiate între vânzător şi consumator, în special norme privind conformitatea bunurilor, măsurile corective în caz de neconformitate, modalităţile de punere în aplicare a
respectivelor măsuri corective, precum şi garanţiile comerciale în scopul asigurării unui nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi a bunei funcţionări a pieţei inteme.

Prin Legea nr. 205/2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvemului nr. 140/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri, Parlamentul României a completat articolul 11 'Măsurile corective în caz de neconformitate' cu umătoarea prevedere:"(7) Consumatorii beneficiază de înlocuirea bunurilor în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, fără a depăşi 30 de zile calendaristice."

Din păcate, legiuitorul, în cadrul procedurilor parlamentare de adoptare a Ordonanţei de urgenţă a Guvemului nr. 140/2021 a instituit o nouă obligaţie în sarcina vânzătorului - înlocuirea bunului neconfom - însă nu a dispus şi sancţiunile aplicabile pentru abaterile de la prevederile art.11 alin.(7), respectiv refuzul vânzătorului de a înlocui bunul neconform, în temenul stipulat de lege", explică iniţiatorii în nota de fundamentare a proiectului.

"Absenţa sanţiunii detemină în practică multiple refiizuri nejustificate din partea comercianţilor, chiar dacă, în termenul de 30 de zile, consumatorul solicită înlocuirea bunurilor neconforme. Pentru a corecta omisiune legiuitorului, propunem modificarea art.18 alin.(1) lit.b) din Ordonanţa de urgenţă nr. 140/2021 şi includerea în categoria contravenţiilor sancţionate cu amendă de la 5.000 lei la 25.000 lei a nerespectării prevederilor art.11 alin.(7).

Având în vedere argumentele prezentate mai sus, înaintăm Parlamentului României, spre dezbatere şi adoptare, prezenta propunere legislativă", se arată în document.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel