Nou atac asupra centralei nucleare de la Zaporojie. Kiev și Moscova se acuză reciproc

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Centrala Nucleară de la Zaporojie
Centrala Nucleară de la Zaporojie
Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc din nou pentru atacurile asupra centralei atomoelectrice din Zaporojie, ocupată de trupele ruse şi în direcţia căreia au fost efectuate sâmbătă noi bombardamente de artilerie, relatează agenţiile AFP şi EFE.

''Limitaţi-vă prezenţa pe străzile din Energodar! Am primit informaţii despre noi provocări din partea ocupanţilor ruşi'', a indicat pe Telegram agenţia nucleară ucraineană Energoatom, redistribuind un mesaj al liderului local din Energodar - oraşul unde se află centrala - rămas loial Kievului. ''Potrivit declaraţiilor localnicilor, bombardamente sunt din nou în desfăşurare în direcţia centralei nucleare'', se mai menţionează în acelaşi mesaj.

La rândul lor, autorităţile proruse instalate în zonele controlate de armata rusă în regiunea Zaporojie au acuzat armata ucraineană că au executat aceste noi bombardamente.

''Energodar şi centrala nucleară din Zaporojie sunt din nou sub focul militanţilor (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski'', a transmis tot pe Telegram un membru al administraţiei proruse, Vladimir Rogov. Proiectilele au căzut ''în zonele situate pe malul Niprului şi în centrală'', a adăugat acesta.

Fluviul Nipru separă în acea zonă teritoriile pe care le controlează trupele ucrainene şi cele ruse.

Autorităţile proruse au mai transmis că din cauza atacurilor au fost nevoite să oprească una dintre turbinele hidrocentralei de la Kahovskaia, în regiunea Herson limitrofă cu Zaporojie, ceea ce ar putea avea consecinţe grave pentru funcţionarea centralei nucleare.

Mai multe bombardamente de artilerie despre care nu se ştie cine le-a lansat, dar pentru care cele două tabere s-au acuzat reciproc, au vizat începând de săptămâna trecută această centrală atomică ce se află sub controlul trupelor ruse, stârnind temeri faţă de un posibil nou Cernobîl.

Primele lovituri, cele din 5 august, au avariat în special un transformator al unei linii electrice de înaltă tensiune, antrenând oprirea reactorului trei al centralei şi activarea grupurilor electrogene de avarie.

Ultimele tiruri de dinaintea celor de sâmbătă au avariat joi o staţie de măsurare a nivelului radioactivităţii.

Ucraina, susţinută de aliaţii săi occidentali, cere demilitarizarea acelei zone a centralei şi retragerea trupelor ruse de acolo.

Experţi în domeniu afirmă că, în comparaţie cu centralele Cernobîl sau Fukushima, cea de la Zaporojie este mai bine protejată datorită unui circuit de răcire separat şi a unui înveliş special de protecţie, deşi probabil că nu ar rezista în cazul unui atac militar ţintit.

Citește și: Agenția Internațională pentru Energie Atomică cere URGENT acces la centrala nucleară de la Zaporojie

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) face un nou apel și cere accesul la centrala nucelară de la Zaporijie.

Prezența AIEA la centrala nucleară Zaporizhzya din Ucraina ar permite organizației să desfășoare activități tehnice importante în domeniul siguranței nucleare, al securității și al garanțiilor nucleare și, în același timp, să exercite o influență stabilizatoare, a declarat astăzi directorul general Rafael Mariano Grossi în fața Consiliului de Securitate al ONU.

În cadrul unei sesiuni în care s-a discutat situația de la centrala care este ocupată de Rusia din martie, directorul Grossi a reiterat apelul său pentru ca toate acțiunile militare să înceteze la sit, care a fost bombardat pe 5 și 6 august.

"Pe baza celor mai recente informații furnizate de Ucraina, experții AIEA au evaluat preliminar că nu există nicio amenințare imediată la adresa securității nucleare ca urmare a bombardamentelor sau a altor acțiuni militare recente. Cu toate acestea, acest lucru s-ar putea schimba în orice moment", a declarat el în fața Consiliului de Securitate prin intermediul unei legături video.

"Solicit ca ambele părți ale acestui conflict armat să coopereze cu AIEA și să permită o misiune la centrala nucleară Zaporizhzya cât mai curând posibil. Timpul este esențial", a reiterat Grossi.

AIEA a primit informații contradictorii din partea Ucrainei și a Rusiei cu privire la starea instalației, la funcționarea acesteia și la pagubele suferite, iar în lipsa unei prezențe fizice la fața locului, experții AIEA nu pot corobora aceste evaluări. "Aceste fapte, adunate în timpul unei vizite la fața locului, sunt necesare pentru ca AIEA să poată dezvolta și furniza o evaluare independentă a riscurilor de securitate și siguranță nucleară", a mai spus directorul agenției. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel