Nou pachet de sprijin pentru români. Coşea: Guvernul a conştientizat că situaţia e gravă. De apreciat, dar nu rezolvă problema crizei

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Mircea Cosea
Mircea Cosea
EXCLUSIV
Profesorul Mircea Coşea a analizat, pentru cititorii DC Business, noul pachet de măsuri de sprijin anunţat de către Guvern. 

"Realitatea este că avem milioane de persoane într-o situaţie disperată, iar ceea ce face Guvernul acum este foarte bine, adică încearcă să scoată dintr-un pericol iminent unele categorii de persoane care nu pot face faţă sub niciun chip crizei care a început şi care o să fie şi mai puternică. Dar este un pachet de măsuri cu accent social evident şi care nu are nimic de a face cu ceea ce încă aşteptăm, şi anume un program anticriză. 

Ar trebui să apară neapărat un program anticriză, un pachet de măsuri economice cu tentă structurală, care să pregătească România pentru perioada toamnă-iarnă în acest an, când vom avea face cu nişte reveniri în forţă ale preţurilor mari la energie, pentru că nu s-a rezolvat problema facturilor, ci doar s-a amânat. Avem probleme care trebuie să fie rezolvate pe trei direcţii speciale:

1. Un prim obiectiv ar trebui să fie reducerea cu cel puţin 50% a preţului facturilor la energie, atât pentru consumatorii casnici cât şi pentru agenţii economici, pentru mediul de afaceri. Structura actuală a economiei româneşti este de tip manufacturier în mare parte, cu accente de energointensivitate, nu poate suporta această creştere a preţurilor la energie, pentru că nu poate să facă în acelaşi timp eforturi de compensare la nivelul costului cu ridicarea nivelului productivităţii. Iar asta înseamnă faliment. Dacă nu se reduce costul la energie, vom asista la sfârşitul acestui an la un număr imens de falimente, mai ales la categoria IMM. 

Citeşte şi: Ajutor de 700 lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei. Anunţul Guvernului

2. A doua direcţie e legată de inflaţia la alimente. Vom asista în continuare la o creştere importantă a preţurilor alimentelor, iar această liniştire pe care guvernanţii ne-o dau, în sensul că România va fi ocolită de criza alimentară pentru că are resurse importante este cât se poate de superficial explicată. Pentru că România e mare producător de producţie agricolă, dar nu are o industrie prelucrătoare a acestei producţii. Noi nu mâncăm materie primă agricolă, noi mâncăm materie primă agricolă prelucrată. Ori lipsa prelucrării, a procesatorilor, va face ca, în continuare, să crească preţul alimentelor. Vom continua să importăm mâncare prelucrată, materia prima pe care noi o exportăm se va întoarce sub formă de ulei, zahăr, făină, mălai, carne. În plus vom începe să simţim în circa 3-4 săptămâni o creştere a preţurilor din cauza blocării reţelelor de transport care se gripează din ce în ce mai mult şi ca urmare a blocării porturilor dar şi a situaţiei din Shanghai. 

3. A treia direcţie pe care eu o aştept este legată de măsurile pe care statul pe care trebuie să le ia pentru sprijinirea mediului de afaceri, companiile româneşti sau chiar străine care lucrează pe teritoriul ţării noastre. Aceste companii sunt supuse unor situaţii speciale care ţin de preţul enorm al energiei, dar nu numai de atât. Sunt supuse unui climat de instabilitate şi lipsă de predictibilitate ca urmare a faptului că în loc să lucreze în direcţia stabilizării şi creării unei predictibilităţi pentru business planuri adevărate, Guvernul tot vorbeşte de schimbări fiscale care creează derută în rândul acestor oameni de afaceri. Este extrem de important ca Guvernul să ia măsuri în direcţia ajutorării mediului de afaceri, pentru că asta poate să stopeze creşterea numărului de şomeri. Avem nevoie de păstrarea locurilor de muncă, şi aici nu mă refer la cele din ministere - care s-au mărit - ci la cele din economia reală. În acest context, eu aplaud măsura luată ieri de Guvern în direcţia posibilităţii de amânare a ratelor. Sigur că e costisitoare, dar e o posibilitate de a salva acele elemente ale mediului de afaceri care nu mai pot face faţă acum plăţii creditelor şi a facturilor. 

În concluzie, nu pot să nu apreciez această măsură pe care Guvernul a luat-o ieri pentru că îmi arată că, în sfârşit, a conştientizat că este o situaţie gravă şi a renunţat la acele discursuri liniştitoare în care tot ne spunea să stăm liniştiţi că nu se întâmplă nimic, a conştientizat că trebuie să ajute cât mai repede o categorie importantă de români care se ridică la 5-6 milioane, oameni aflaţi într-un pericol iminent de a sucomba economic pe timpu crizei. Dar acest program nu rezolvă situaţia crizei şi trebuie să fie, cât de repede posibil, dublat de un program anticriză", a explicat, pentru cititorii DC Business, profesorul de economie Mircea Coşea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel