Nouă categorie de angajați, scutită de impozitul pe salariu
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Bani
Bani
O nouă categorie de angajați vor putea beneficia de scutiri de taxe și impozite pe modelul celor din construcții, agricultură și 

Începând cu luna iunie 2022 angajatorii din domeniul agriculturii și din cel al industriei alimentare trebuie să plătească până în decembrie 2028, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 lei, dar datorează taxe salariale reduse, conform unei legi care a apărut deja în Monitorul Oficial. 

Conform unei noi propuneri legislative, de aceste facilități vor putea beneficia și angajații din industria băuturilor alcoolice și cei din cea a producției de ape minerale. Așadar, aceștia vor beneficia și ei de salarii minime de 3.000 de lei, bani pentru care nu se va plăti impozit.

Totodată, angajații din industria băuturilor vor fi scutiți și de plata de contribuții sociale, dupa modelul similar aplicat în sectorul construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare.

Pentru salariații din agricultură și industria alimentară se aplică și taxe salariale reduse, la fel ca pentru angajații din construcții. Concret, este vorba de scutirea de impozitul pe venit (în cotă de 10%), de scutirea de contribuția la sănătate (în cotă de 10%), de scutirea contribuției suplimentare la pensii (4% sau 8%, pentru condiții mai grele de muncă), de reducerea contribuției la pensii (de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% fiind fix partea care se duce de obicei la pensia privată) și de reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă (teoretic, de la 2,25% la 0,3375%, însă în 2022 va fi de 0,27%, iar în anii următori ar putea fi diferită).

Este vorba de cei care activează folosind următoarele coduri CAEN:

cod CAEN 01: agricultură, vânătoare și servicii anexe

011 cultivarea plantelor nepermanente;

012 cultivarea plantelor din culturi permanente;

013 cultivarea plantelor pentru înmulțire;

014 creșterea animalelor;

015 activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor);

016 activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare;

cod CAEN 10: industria alimentară.

În ce condiții se acordă facilitățile

Angajatorii trebuie să aibă o cifră de afaceri din acele activități de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală (în lege sunt și reguli detaliate privind îndeplinirea acestei condiții în funcție de unele situații mai speciale). În al doilea rând, facilitățile se vor aplica la veniturile brute lunare între 3.000 și 30.000 de lei. Pentru sumele ce depășesc 30.000 de lei se vor calcula și plăti taxele salariale obișnuite. Facilitățile urmează să fie aplicate în funcție de o procedură dată prin ordin al Ministerului Finanțelor, care trebuie emis până pe 16 iunie 2022 (în 30 de zile de la publicarea noii legi).

Ce se întâmplă cu asigurările salariaților

Aceștia vor fi scutiți de partea din contribuția la pensii care pentru pensia privată obligatorie dar se poate opta pentru continuarea plății. Deși vor fi scutiți de plata contribuției la sănătate, salariații vor fi asigurați în sistemul sanitar de stat, inclusiv pentru concedii medicale și riscuri profesionale.

Totodată, reducerea contribuției la muncă va însemna că angajatorul va plăti numai partea care se duce la stat pentru Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, însă salariații vor fi asigurați din oficiu pentru șomaj. 

Citește și: Supraimpozitarea pensiilor speciale şi deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei. Detalii despre proiectul PSD

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel