"Dacă aţi văzut, nu a fost niciun vot împotriva legii, pentru că nici nu îmi închipui cum ar putea să existe un parlamentar care să se opună dublării pensiilor", a declarat Lia Olguţa Vasilescu, după raportul favorabil pe acest proiect dat în Comisia pentru muncă, ea subliniind că sunt bani pentru majorările de pensii. "Din moment ce avem avizul Ministerului de Finanţe, sigur, da", a susţinut ministrul.
Ea a confirmat că a discutat despre acest proiect, împreună cu preşedintele comisiei, în biroul liderului PSD, Liviu Dragnea.
"Am discutat despre acest proiect, am discutat şi cu colegii de la UDMR pentru susţinerea proiectului de lege, dar aşa cum spun nu cred că există vreun parlamentar care să voteze împotrivă. Abţineri, că aşa se întâmplă când nu au idei şi un alt proiect pe care să îl pună pe masă, dar mi-e greu să cred că cineva va vota împotriva acestui proiect de lege", a precizat ministrul Muncii.
Cât despre obiecţiile aduse proiectului de act normativ, Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că sunt "aceleaşi critici mincinoase".
"Aceleaşi critici mincinoase. De data asta, fiind de faţă, am putut să am o reacţie. Numai dacă ne gândim la faptul că am preluat punctul de pensie la 871 de lei, când am venit la guvernare, l-am adus la 1.100, matematic, aşa cum scrie în programul de guvernare, şi până în 2020, deci în interiorul mandatului nostru, ajunge la 1.775. Doar de aici vedem o dublare a pensiilor. Ce se întâmplă în 2021, când este din nou o creştere a punctului de pensie şi când intră şi noua formulă de calcul - VPR-ul (Valoarea Punctului de Referinţă - n.r.) de unde şi de acolo se mai câştigă ceva, cred că oamenii înţeleg că este o lege bună, care se aplică în interiorul mandatului nostru şi că toată lumea are de câştigat", a punctat ministrul Muncii.
Referitor la modificarea, prin OUG, conform căreia femeile pot lucra până la vârsta de 65 de ani dacă fac o cerere, ministrul Muncii a spus că nu este o obligaţie, ele se pot pensiona mai devreme dacă doresc acest lucru.
"Este o obligaţie din cauza faptului că s-a emis o decizie a Curţii Constituţionale prin care se spunea că nu trebuie limitat dreptul femeilor de a lucra şi ele mai mult dacă îşi doresc, până la vârsta de 65 de ani, ca pentru bărbaţi. Dar nu este o obligaţie ca femeile să rămână la lucru până la 65 de ani, ele se pot pensiona mai devreme, însă, sigur, dacă ele îşi doresc să rămână în continuare la lucru, pot să o facă până la vârsta de 65 de ani", a precizat Lia Olguţa Vasilescu.
Marţi după-amiază, Comisia pentru muncă a Senatului a adoptat raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. S-au înregistrat şase voturi "pentru" şi trei abţineri.
Amendamentele adoptate, ale PNL şi UDMR, nu au fost de fond, acestea vizând, potrivit ministrului Muncii, doar "unele scăpări" în textul iniţial propus de Guvern.
Proiectul de lege va intra în dezbaterea plenului Senatului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Revolut lansează o nouă...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...