Noua ofensivă a Moscovei. O provocare pentru SUA și UE

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Rusia, deja cel mai mare exportator mondial de grâu, şi-a propus să acapareze noi cote de piaţă de la Uniunea Europeană şi SUA prin pătrunderea pe pieţele unde tradiţional a avut dificultăţi. În cazul în care campaniile de marketing pe care le derulează în Irak, Arabia Saudită şi Algeria vor avea succes, Rusia îşi va consolida poziţia pe piaţa grâului din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii.

Potrivit traderilor, preţul este din ce în ce mai mult factorul decisiv care asigură încheierea unor contracte de export, având în vedere problemele economice provocate, parţial, de scăderea preţului petrolului. Ieftinirea petrolului este un avantaj pentru Rusia deoarece menţine preţul grâului rusesc la un nivel scăzut în dolari.

"În condiţiile în care preţul petrolului rămâne la un nivel scăzut, ţările arabe se întreabă de ce plătesc milioane de dolari în plus pentru necesarul lor de importuri de grâu. Dacă se va ajunge la un război al preţurilor, mă aştept ca grâul rusesc să câştige cea mai mare cotă din pieţele care se vor deschide pentru cerealele ruseşti", a declarat un trader german.

Doi ani de negocieri

Irakul, un important cumpărător de cereale din Orientul Mijlociu şi un client tradiţional al SUA, vrea să permită şi grâului rusesc să participe la licitaţiile organizate de autoritatea de stat, a declarat recent noul ministru irakian al Comerţului, Mohammed Hashim al-Aani.

Negocierile pentru a permite accesul grâului rusesc pe piaţa din Irak durează de doi ani dar nu s-au finalizat din cauza modificărilor frecvente ale echipei de negociatori irakieni, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea discuţiilor. "Sperăm că situaţia se va schimba odată cu numirea uni nou ministru al Comerţului, care a anunţat deja că va trimite o delegaţie pentru a analiza grâul rusesc în luna decembrie", a adăugat sursa, apreciind că livrările din Rusia ar putea să înceapă anul următor.

Criteriile de calitate

Traderii subliniază că un subiect central în cursul negocierilor îl reprezintă criteriile de calitate. Grâul rusesc nu are un conţinut suficient de gluten pentru a-i satisface pe importatorii irakieni, dar este cu 10 până la 12 dolari pe tonă mai ieftin decât grâul american. "Va trebui să ofere un avantaj în termeni de calitate sau finanţare pentru ca SUA să câştige contracte", a declarat un trader american de cereale.

Chiar dacă preţul şi calitatea sunt aspecte importante în cursul negocierilor, politica joacă şi ea un rol, deseori ţările dând prioritate relaţiilor comerciale cu aliaţii.

Traderii americani se plâng de faptul că grâul american este mult prea scump pentru pieţele din Orientul Mijlociu şi Africa. Costurile ridicate cu transportul feroviar precum şi un mecanism denumit variable storage rate (VSR) generează un preţ al grâului american mai mare decât cel al grâului rusesc. În schimb, Rusia este pe cale să îşi extindă capacităţile portuare cu 25 milioane tone şi vrea ca în 2022, cu doi ani mai devreme decât se preconiza, să ajungă la o capacitate de export de 77,7 milioane tone de cereale.

Ar fi un adevărat cutremur

În timp ce succesul grâului rusesc pe pieţele din Irak şi Nigeria ar fi o lovitură pentru SUA, expansiunea sa pe pieţele din Algeria şi Arabia saudită ar fi o lovitură serioasă pentru grâul din Uniunea Europeană.

"Intrarea Rusiei pe piaţa din Algeria ar fi un adevărat cutremur. UE, în special Franţa, domină încă vânzările de grâu pe acea piaţă pentru că Rusia nu poate participa la licitaţii iar concurenţa venită din Rusia ar fi un pericol grav pentru UE" a declarat un alt trader. "Acelaşi lucru este valabil pentru piaţa din Arabia Saudită, care este vitală pentru Germania, Polonia şi ţările baltice", a adăugat traderul.

Deocamdată grâul rusesc nu poate participa la licitaţiile internaţionale din Algeria, unul din cei mai mari importatori mondiali de grâu, pentru că nu îndeplineşte criteriile privind pagubele provocate de insecte. De asemenea, în prezent Rusia nu poate lua parte la licitaţiile de achiziţie de grâu organizate în Arabia Saudită din cauza criteriilor de calitate ale acestei ţări.

În sezonul 2017/2018, Rusia a exportat o cantitate record de 52,4 milioane tone de cereale, în creştere cu 47% în ritm anual, din care 40,5 milioane tone de grâu. În sezonul curent exporturile sunt preconizate să se situeze între 38 şi 39 milioane tone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Ministrul Tanczos Barna / FOTO: Facebook
Paul Krugman / FOTO: Freepik

Paul Krugman: De ce economia Europei se poticnește

De ce economia europeană este mai puțin performantă...

Bill Gates / Foto: World Economic Forum / Flickr
Control / FOTO: Freepik

UE obligă Temu, Shein și Amazon să dezvăluie date importante

Este un nou proiect de reformă, potrivit Reuters.

Medicamente / Foto: Freepik
Buget
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Marcel Ciolacu - FOTO: Captură Video@Guvernul României
Agenți FBI
Pe telefon / FOTO: Freepik

Premierul vrea promovare chiar și pe TikTok

Marcel Ciolacu a vorbit înainte de ședința de Guvern. 

veniturile bugetare - FOTO: Freepik
carburanti - FOTO: Freepik@ ttonaorh

Prețurile carburanților la pompă, azi, 1 februarie 2025

Prețurile combustibililor la pompă azi, 1 februarie...

Whatsapp

WhatsApp susține că a blocat un software de spionaj

Platforma a refuzat însă să ofere detalii privind țările...

Taxa pe stâlp / Foto: Freepik

”Taxa pe stâlp”. Cum se calculează și ce-i lipsește

Ministrul Finanțelor a oferit noi detalii referitoare la...

Ședință de Guvern

Ședință specială de Guvern: Se adoptă bugetul pentru 2025

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că toate procedurile...

litoral - FOTO: Freepik@Mavic
Ministrul Boloș verifică datele / Foto: gov.ro

Marcel Boloș: România riscă să rămână cu o ”brumă de bani”

România riscă să piardă 1,76 miliarde de euro din PNRR...

Sală de judecată / Foto: Freepik
Conducte petroliere / Foto: Rawpixel

Războiul tarifelor continuă. Trump anunță următorul episod

De data aceasta este vorba despre hidrocarburi. 

Casa Albă

Trump amenință din nou: ”UE ne-a tratat foarte rău"

Președintele Donald Trump s-a luat din nou de europeni,...

Donald Trump

SUA vor impune tarife vamale Canadei, Mexicului și Chinei

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a...

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Rezerva de aur a Ungariei / Foto: MNB
O situație grea

Creștere semnificativă a numărului de insolvențe în 2024

O creștere ce evidențiază o tendință de accentuare a...

Euro / sursa: Freepik.com

BCE lansează un concurs de design pentru noile bancnote

Banca Centrală Europeană (BCE) continuă procesul de...

Alimente. Foto: pexels.com
Indici bursieri

Bank of America recomandă: Cumpărați aceste acțiuni

În cea mai recentă actualizare a listei US 1, banca a...


pixel