Nouă profesie, introdusă în premieră în România

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
O nouă profesie apare, în premieră, în ţara noastră.

Profesia de expert în dezvoltare durabilă, introdusă în premieră în România, va fi promovată ca exemplu de bună practică în rândul ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a afirmat consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, cu ocazia unor serii de workshop-uri organizate la Bucureşti în aceste zile.

"Au fost câteva zile importante pentru România şi pentru Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în contextul misiunii de lucru a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică la Bucureşti. Am demonstrat că reţeaua de nuclee de dezvoltare durabilă funcţionează şi am reuşit să aducem numeroşi participanţi din instituţii reprezentative la consultări. Colaborăm cu cel mai înalt for în materie de cooperare economică la nivel mondial încă de la înfiinţare şi avem patru proiecte comune importante. Am obţinut sprijinul OCDE în elaborarea Raportului Naţional Voluntar. De asemenea, profesia de expert în dezvoltare durabilă, introdusă în premieră în România, va fi promovată ca exemplu de bună practică în rândul ţărilor membre Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică", a spus Borbely.

Potrivit unui comunicat de presă al Departamentului, transmis miercuri Agerpres, experţii OCDE au analizat modul în care Guvernul României a avansat, din perspectivă instituţională, în implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030, în special prin folosirea instrumentelor legate de coerenţa politicilor publice pentru dezvoltare durabilă.

Pe durata dezbaterilor, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a organizat, împreună cu reprezentanţii OCDE, şi seminarul în care a fost prezentat şi validat raportul "Taking stock of progress in enhancing PCSD: Opportunities and challenges in implementing Romania's National Action Plan (NAP) for the NSDS 2030".

Concluziile raportului aduc în prim-plan atât rezultatele pozitive predominante, cât şi provocările existente accentuate de multiplele crize majore din ultimii ani. O primă analiză a fost realizată de către experţii OCDE în anul 2020, iar rezultatele sunt disponibile în cadrul rapoartelor "Romania: OECD Scan of Institutional Mechanisms to Deliver on the SDGs" şi "SDG Budgeting in Romania".

În săptămâna 10-14 octombrie 2022, experţi ai OCDE organizează la Bucureşti, împreună cu instituţii din aparatul de lucru al Guvernului, workshopuri şi evenimente în cadrul unui proiect ce are ca scop îmbunătăţirea capacităţii administraţiei publice centrale pe domenii, precum dezvoltarea durabilă, digitalizare şi guvernanţă.

În cadrul acestor acţiuni, un rol important îl are Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, care coordonează implementarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă 2030.

Miercuri, au avut loc şi o serie de interviuri ale experţilor OCDE cu reprezentanţi ai Secretariatului General al Guvernului, ai ministerelor, ai administraţiei prezidenţiale şi a altor instituţii publice centrale relevante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel