Nouă tendință pe piața imobiliară din România

Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
Târg imobiliar
Târg imobiliar
În România se observă o nouă tendință pe piața imobiliară.

Este deja știut că piața imobiliară din România a încetinit însă în urma unei analize efectuate de imobiliare.ro s-a constatat o creștere a pieșei chiriilor.

Pe plan național, datele colectate de Imobiliare.ro arată că interesul românilor pe segmentul chiriilor a crescut semnificativ în luna martie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai accesibile apartamente de închiriat pot fi găsite în Timișoara, diferența dintre chiriile solicitate în Timișoara și Cluj-Napoca sau București se apropie de 30% în cazul garsonierelor și depășește 20% în cazul apartamentelor cu 2 și 3 camere. Cele mai scumpe chirii din țară sunt în București și Cluj-Napoca.

Potrivit datelor, în marile orașe ale țării chiriile medii lunare se situează între 220 de euro  și 300 de euro pentru o garsonieră, între 350 de euro  și 450 de euro pentru un apartament cu două camere și între  400 de euro și 600 de euro pentru unul cu trei camere.

Tranzacțiile din în primul trimestru al lui 2023

Primul trimestru al anului 2023 a adus tranzacţii imobiliare cu o valoare totală de aproximativ 133 milioane de euro, cea mai importantă vânzare de pe piaţa de birouri fiind cea a One Herăstrău Office, informează JLL România.

Potrivit sursei citate, au fost luate în considerare doar tranzacţii de minim 5 milioane de euro, iar cele şapte tranzacţii care au însumat circa 133 milioane de euro au avut o valoare medie de 19 milioane de euro.

Sectorul de spaţii industriale a atras 45% din volumul total de investiţii din T1, în timp ce segmentul de birouri a reprezentat 35%, hotelurile 14%, iar spaţiile de retail aproximativ 6%.

Bucureştiul a atras în T1 aproape 45% din volumul total de investiţii, fiind urmat de Timişoara, cu 23%, şi Constanţa, cu aproximativ 10%.

"Pentru 2023, ne aşteptăm la un volum total de investiţii între 700 şi 900 milioane de euro, puţin sub media ultimilor ani. Segmentele cele mai atractive pentru investiţii rămân cel de birouri şi industrial", se arată într-un comunicat al companiei, remis miercuri AGERPRES.

Vânzarea One Herăstrău Office, proces asistat de JLL România, a fost cea mai importantă tranzacţie de pe piaţa de birouri. Fiind rezultatul unui proces competitiv structurat, ea oferă un reper important de preţ.

În cadrul sectorului industrial, cea mai mare tranzacţie a fost preluarea de către liderul pieţei, CTP, a portofoliului imobiliar de 100.000 mp al FM Logistic în cadrul unui de proces de sale&leaseback.

"Ca urmare a perspectivelor din ce în ce mai provocatoare pentru 2023, atât investitorii, cât şi creditorii au devenit semnificativ mai prudenţi în procesul de underwriting. Această schimbare, după un deceniu de politică monetară acomodativă, reflectă incertitudinea fără precedent legată de cash flow-uri şi evaluări, precum şi schimbările structurale în curs de desfăşurare care afectează industria imobiliară. Pe de altă parte, în ciuda dificultăţilor, există lichiditate pentru tranzacţii strategice atunci când investitorii obţin randamente corecte", a declarat Maxime Otto, consultant Capital Markets în cadrul JLL România.

Urmând tendinţa regională, randamentele prime au crescut în T1 cu 0,25 puncte procentuale pentru spaţiile de birouri (ajungând la 7,25%) şi de retail (7,5% pentru centre comerciale şi 8.00% pentru parcuri de retail) şi au stagnat pentru spaţiile industriale (7,5%).

JLL este o firmă de top în domeniul serviciilor profesionale, specializată în gestionarea proprietăţilor imobiliare şi a investiţiilor. JLL este o companie Fortune 500, cu venituri anuale de 19,4 miliarde de dolari, operaţiuni în peste 80 de ţări şi o forţă de muncă globală de peste 102.000 de angajaţi la 30 septembrie 2022. JLL este numele de marcă, şi o marcă înregistrată, a Jones Lang LaSalle Incorporated. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel