Noul campion european al energiei curate

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Energie verde / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Companiile de utilități din Portugalia au redus ponderea producției de electricitate din combustibili fosili la doar 10% până în prezent, depășind astfel Spania vecină și devenind al doilea sector energetic cel mai curat din Europa de Vest, după Franța.

Producția totală de electricitate curată în primele șapte luni ale anului 2024 a crescut cu 32% față de aceeași perioadă din 2023, atingând recordul de 21,76 terawați-oră (TWh), conform datelor grupului de reflecție Ember.

Producția record a parcurilor solare și eoliene, dar și hidro, cea mai ridicată din din 2016, au fost principalele motoare ale creșterii energiei curate, permițând producătorilor să reducă producția de gaze naturale cu 60% față de perioada ianuarie-iulie 2023.

Companiile de electricitate portugheze au crescut, de asemenea, producția totală de electricitate cu 7%, atingând cel mai înalt nivel din 2021, demonstrând că o abordare multidimensională pentru stimularea producției curate poate declanșa progrese rapide în realizarea obiectivelor de tranziție energetică.

Schimbarea

Darea în funcțiune, anul acesta, a unora dintre cele mai mari baraje hidroenergetice și parcuri solare din Europa a accelerat reducerea utilizării combustibililor fosili în mixul de producție al Portugaliei. 

Odată cu intrarea lor în circuitul energetic, barajul Tamega, cu o capacitate de 1.158 megawați (MW), și parcul solar Cerca, cu o capacitate de 202 MW, au permis companiilor de electricitate să reducă producția pe bază de combustibili fosili la doar 2,53 TWh de la începutul anului și până în iulie, adică o scădere de 59% față de aceeași perioadă din 2023, fiind cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată.

Emisiile totale din sectorul electricității au scăzut, de asemenea, semnificativ, până la 2,12 milioane de tone de dioxid de carbon în primele șapte luni, cu 45% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2023, stabilind un nou record.

Ajutorul hidro

Noua centrală de la Tamega și precipitațiile mai abundente au contribuit la creșterea producției hidroenergetice a Portugaliei în acest an. În primele șapte luni, producția prin pompare a crescut cu 67%, ajungând la 172.758 megawați-oră (MWh), în timp ce producția de energie hidroenergetică din surse curente a crescut cu 70%, ja 259.415 MWh, conform LSEG.

Producția de energie hidroenergetică din rezervoare a crescut cu 76%, la 117.024 MWh. Pe ansamblu, creșterile cumulate ale producției hidroenergetice ale Portugaliei au dus la creșterea ponderii energiei hidroenergetice în mixul de producție de electricitate la o medie de 35,3% până în prezent în acest an, față de 20,7% în aceeași perioadă din 2023, conform datelor Ember.

Activele solare și eoliene și-au mărit, de asemenea, ponderea în mixul de producție de electricitate. Energia solară a generat o pondere medie de 13,3% din electricitatea Portugaliei până în prezent în acest an, față de 10,6% în 2023, în timp ce parcurile eoliene au reprezentat o pondere medie de 33,1%, față de 32,6% în ianuarie-iulie 2023.

Soluții inovatoare

Ponderea energiei curate în mixul de producție este de așteptat să continue să crească, ca urmare a noilor propuneri formulate în acest sens de guvernul portughez. O contribuție importantă va veni și din partea soluțiilor inovatoare deja aplicate sau în curs de implementare. 

Astfel, parcul solar plutitor Alqueva integrează energie hidraulică, solară și baterii de stocare ce pot genera 7,5 gigawați-oră (GWh) de energie curată pe an. Un parc eolian cu o capacitate de 274 MW, integrat în proiectul barajului Tamega, va produce suficientă energie curată pentru a satisface necesarul energetic anual al 128.000 de gospodării, conform dezvoltatorului Iberdrola.

Această combinație de dinamism actual și creștere planificată ar trebui să permită Portugaliei să urce și mai sus în clasamentul campionilor europeni ai energiei curate și să se impună ca lider mondial în tranziția energetică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
CNE Cernavoda
S&P Global
Tanczos Barna / Foto: gov.ro

Tanczos Barna cere formarea rapidă a unui guvern responsabil

Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.

Robotul Vulcan / FOTO: Captură ecran
Mașină / FOTO: Freepik

În timp ce industria auto frânează, Ferrari accelerează

Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...

Estimări și calcule / FOTO: Freepik
Bitcoin

Prețul Bitcoin se apropie de 104.000 de dolari

Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...

Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Șantierul Naval Damen Mangalia
Tancuri

Germania nu exclude un împrumut comun al UE pentru apărare

O deschidere condiționată pentru finanțare comună.

Conducte de gaze / Foto: Freepik
China / FOTO: Freepik
Foto: Freepik.com
Bani
Drepturile angajaților / FOTO: Freepik

Clauzele abuzive din contractele de muncă

O clauză frecvent întâlnită în unele contracte...

Concedieri

Multinațională, concediază 10.000 de angajați

Compania va suporta toate costurile de restructurare.

Guvern sediu
Termocentrală
Foto: REUTERS
Tractor pe câmp / FOTO: Freepik

Programul Rabla pentru Tractoare. Lista dealerilor validați

Lista dealerilor validați, care au semnat contractele de...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Navă cargo / Foto: Freepik
panouri solare
Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...


pixel