Acesta a anunțat măsuri care includ reduceri de cheltuieli și o devalorizare drastică a peso-ului, arată BBC. De asemenea, el a semnat un decret de reformă economică care va pune capăt limitelor impuse importurilor și exporturilor.
Protestele au fost conduse de cei care simt cel mai puternic impactul acestei schimbări, șomerii și organizațiile sindicale. Cu toate acestea, părerile sunt împărțite, unii argentinieni privesc cu optimism măsurile de austeritate.
Președintele Milei, care a preluat mandatul în urmă cu mai puțin de două săptămâni, a promis măsuri dure împotriva oricăror grupuri care încearcă să îi zădărnicească planurile prin proteste.
Guvernul a declarat luni că persoanele care au blocat străzile și-ar putea pierde dreptul de a primi ajutoare de stat.
"Este o mobilizare pașnică", a declarat Eduardo Belliboni, care conduce grupul de protest de stânga Polo Obrero, cel care a declanșat demonstrația. "Nu dorim niciun fel de confruntare. Nu dorim niciun fel de ciocnire".
Într-un discurs al său, președintele Milei a detaliat unele dintre cele 300 de măsuri, marcând ceea ce el a numit doar un prim pas spre reconstrucție.
Printre acestea se numără privatizarea companiilor de stat, a mineritului și a altor industrii. Președintele a declarat că va anula legea care reglementează chiriile pentru proprietăți.
"Scopul este de a porni pe calea reconstrucției țării noastre, de a restabili libertatea și autonomia indivizilor și de a începe să desființăm vasta serie de reglementări care au împiedicat și blocat creșterea economică în țara noastră", a explicat președintele argentinian.
Săptămâna trecută, guvernul a devalorizat moneda națională cu peste 50% față de dolarul american.
Rata de schimb a fost redusă la 800 de pesos pentru un dolar american, de la aproximativ 391 de pesos.
Ministrul economiei, Luis Caputo, a anunțat, de asemenea, reduceri profunde ale cheltuielilor publice, inclusiv o reducere a subvențiilor pentru combustibil și transport și înghețarea cheltuielilor pentru unele contracte guvernamentale majore și pentru publicitate.
Argentina se luptă cu o inflație galopantă, prețurile crescând cu aproximativ 150% în ultimul an. De asemenea, se confruntă cu rezerve de numerar reduse și cu o datorie publică ridicată, în timp ce 40% din populație trăiește sub pragul sărăciei.
Fondul Monetar Internațional, căruia Argentina îi datorează 44 de miliarde de dolari, a calificat măsurile drept "îndrăznețe" și a declarat că acestea vor contribui la crearea unui mediu propice creșterii sectorului privat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...