Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
”Programul GARANT CONSTRUCT a fost împărțit în două. Prima facilitate este capitalul de lucru, adică tot ce înseamnă întreținerea unei primării, de la salarii, la utilități, încălzire școli și așa mai departe. Creditul maxim este de 5000 de lei, se acordă pe o perioadă de trei ani. În primul an nu se plătesc dobânda, comisionul de administrare și comisionul de risc, toate fiind suportate de la bugetul de stat”, a explicat Dumitru Nancu.
În ceea ce privește a doua facilitate a fost catalogată ”mai importantă este pentru continuarea investițiilor sau pentru investiții noi. Sunt investiții începute pe fonduri europene care nu au fost terminate și aici acordăm un credit de investiții de 10 milioane de lei, pe o perioadă de șase ani de zile. Primul an de zile este scutit de plata dobânzii și a accesoriilor creditului respectiv.
Foarte important față de anii precedenți
Ceea ce este foarte important față de anii precedenți este faptul că pe noul program IMM Invest PLUS am obținut și o creștere a garanției nume și cont stat. Deci, pe lângă aceste facilități, atât mediul de afaceri, cât și UAT-urile nu mai au nevoie de garanții, pentru că garanția creditului este garantat de Fondul Național de Garantare în proporție de 90%. Iar în cazul celorlalte garanții, se pune garanție pe investiția care se realizează plus 90% care este garanția Fondului, iar la capitalul de lucru se pune gaj pe conturi și nu mai este nevoie de altă garanție.
Directorul FNGCIMM a fost întrebat care dintre subprograme va fi, în opinia dumneavoastră, cel mai accesat de către antreprenori
”Așa cum am spus, rămâne IMM Invest PLUS, pentru că aici avem de la comerț, prestări servicii, transporturile. Anul trecut pe primul loc au fost transporturile, pe locul doi a fost industria HORECA. Acum observ o modificare: comerțul cu ridicata a materialelor de construcții este pe primul loc, pe locul doi vin transporturile, iar pe trei comerț cu ridiacata nespecializat. Așa cum am spus, anul trecut sectorul HORECA a fost afectat și a avut nevoie de acest program. Acum însă, vedem că lucrurile încep să se normalizeze pe HORECA, vedem interes pentru materiale de construcții, ceea ce se vede din ceea ce vedem pe multe șantiere începute. Aș putea spune că IMM Invest este ca o radiografie a mediului de afaceri. Pentru orice nevoie la nivelul mediului de afaceri, noi trebuie să venim cu instrumente financiare, astfel încât bugetul de stat să beneficieze de aceste efecte de multiplicator”, a spus Dumitru Nancu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...