Admiterea la Academia de Studii Economice. Nicolae Istudor (rector ASE): Încetul cu încetul introducem examinarea

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Nicolae Istudor, rector ASE
Nicolae Istudor, rector ASE
EXCLUSIV
Vineri încep sesiunile de admitere pentru facultățile din cadrul Academiei de Studii Economice care se vor desfășura până la sfârșitul săptămânii viitoare, pe 19 iulie.

Cu ocazia prezenței sale la interviurile DCNews, moderate de jurnalistul Bogdan Chirieac, rectorul ASE, Nicolae Istudor, a vorbit despre noutățile privind procesul de admitere la facultățile de profil economic din cadrul instituției pe care o conduce din acest an, dar și despre cum se vor modifica acestea în următoarele sesiuni.

”Am scos la concurs, în total, 7.700 locuri, din care 900 pentru învățământul la distanță. Din cele 7.700 locuri, 3.130 sunt cu finanțare de la buget, restul învățământ cu taxă. Săptămâna viitoare o să începem și admiterea de la programul de masterat, între 18 și 20 iulie. Acolo avem 4.130 locuri din care 1.900 la buget. La școlile doctorale avem scoase la concurs 230 locuri, suntem chiar în perioada de înscrieri și stăm destul de bine, suntem undeva la 180 de înscriși și avem 115 locuri la buget”, a spus Nicolae Istudor.

 

Cele 12 facultăți din cadrul ASE

Rectorul ASE a enumerat toate cele 12 facultăți din cadrul Universității, precizând unele informații importante despre unele dintre acestea.

Administrarea Afacerilor, cu predare în trei limbi străine (FABIZ): Engleză, Franceză și Germană, o facultate care crește frumos în ultimii ani, Management și Administrație Publică; Business și Turism; Contabilitate și Informatică de Gestiune; Cibernetică Statistică și Informatică Economică; Drept, cea mai tânără facultate și despre care avem o veste bună, avem o primă generație de absolvenți, 58 de studenți s-au înscris la licență, la Universitatea Ioan Cuza din Iași, pentru că noi nu am avut autorizare pe acest program. Încercă să obținem toate avizele pentru a susține licența la noi în universitate anul viitor și sper să reușim. Există șanse mari să obținem avizul de la ARACIS; Economie Teoretică și Aplicată, Economie Agroalimentară și a Mediului; Finanțe; Management; Marketing; Relații Economice Internaționale.  

Acestea sunt facultățile care organizează programe de licență și mai avem acea facultate de Business School, unde avem programe de MBA (masterat în administrarea business-ului), unde avem o veste bună, suntem singura universitate în care ambele programe de MBA, cel româno-canadian și cel româno-francez, sunt acreditate internațional. Cursurile se desfășoară în limba engleză și franceză, este vorba despre absolvenți care au o oarecare experiență. Candidații trebuie să aibă trei ani în producție și vin pentru a se pregăti în domeniul managerial, adică pentru a deveni șefi ai organizațiilor,” a mai spus Nicolae Istudor.

 

Cum se schimbă admiterea în următorii ani

În privința metodologiei de admitere din următorii ani, rectorul ASE a declarat că lucrurile se schimbă încetul cu încetul și că în cele din urmă, conducerea înclină pentru a introduce admiterea prin examen la toate facultățile.

”Menținem sistemul de admitere pe bază de eseu motivațional la toate facultățile. Copiii trebuie să argumenteze de ce ar alege facultatea din cadrul universității noastre. Eseul motivațional îl cerem pentru toți candidații de la toate facultățile. Avem două facultăți Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, respectiv Facultatea de Drept unde am introdus examenul pe bază de evaluare de cunoștințe, pe bază de bibliografie tematică. Media finală de admitere pentru aceste două facultăți va fi pe două componente, admitere pe bază de test grilă, la limba română și la economie. După 2013, când am organizat ultima admitere, am revenit cu această metodă și probabil că încet vom introduce admiterea la toate facultățile pentru a reduce gradul de abandon în timpul școlarizării. Sunt mulți copii care renunță sau nu fac față.  

VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

La benzinărie / FOTO: Freepik
Un cuplu verifică un contract de asigurare / Foto: Freepik

Despăgubire record de peste 820.000 de lei, plătită în 2023

Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut de o...

O nouă Linie Electrică Aeriană de înaltă tensiune, aproape de finalizare
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Unitate de reciclare a deșeurilor / Foto: Freepik
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Piețe globale / Foto: Freepik
Elon Musk / Grafica: Oana Pavelescu

Elon Musk riscă o amendă uriașă în Europa

Elon Musk s-ar putea confrunta cu o amendă consistentă,...

Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
pexels.com
foto: pexels.com
Cartierul deafaceri din Moscova / Foto: Freepik
Magazin / FOTO: Freepik
Kristalina Georgieva (FMI)
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Kristalina Georgieva

Șefa FMI, apel la cooperare „în aceste vremuri tulburi”

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional...

Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Agenție BRD
Euro / sursa foto: Freepik.com
Transelectrica
Bursa
Parlament
BNR
Aur / FOTO: Nord Gold

Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate...

Warren Buffett

pixel