Producătorul danez de medicamente Novo Nordisk a cumpărat drepturile globale pentru medicamentul experimental de slăbit „triple G” de la United Laboratories International, o companie cu sediul în China, în baza unui acord care poate ajunge la 2 miliarde de dolari.
Strategia pe piața obezității
Novo Nordisk încearcă să-și consolideze poziția pe piața tratamentelor pentru obezitate, estimată la 150 de miliarde de dolari, prin dezvoltarea unor medicamente de nouă generație, achiziții și parteneriate strategice. Prin acordul cu United Lab, compania daneză obține drepturile de dezvoltare, producție și comercializare a medicamentului experimental UBT251.
Cum funcționează medicamentul UBT251?
UBT251 aparține unei noi clase de medicamente care vizează o combinație de hormoni intestinali și pancreatici, promițând o pierdere în greutate mai mare decât actualii agoniști ai receptorului GLP-1, cum ar fi Wegovy de la Novo și Zepbound de la Eli Lilly.
Spre deosebire de aceste medicamente, care țintesc doar hormonul GLP-1, UBT251 acționează asupra GLP-1, GIP și glucagonului, motiv pentru care a fost denumit "triple G".
Competiția cu Eli Lilly
Rivalul Eli Lilly dezvoltă un medicament similar, retatrutide, care a demonstrat în studiile clinice intermediare că poate ajuta pacienții să piardă până la 24,2% din greutatea corporală.
Acest succes a crescut presiunea asupra Novo Nordisk, mai ales după ce datele dezamăgitoare privind CagriSema, alt candidat de nouă generație al companiei, au dus la scăderea acțiunilor Novo și la temeri că Lilly ar putea prelua conducerea pe această piață.
Analistul Evan Seigerman de la BMO Capital Markets a declarat că primele date despre UBT251 sugerează că acesta ar putea fi un competitor viabil pentru retatrutide.
Detalii financiare ale acordului
Novo Nordisk va plăti inițial 200 de milioane de dolari, iar suma totală ar putea ajunge la 1,8 miliarde de dolari dacă vor fi atinse anumite obiective de dezvoltare și comercializare.
În cadrul acordului, United Lab își păstrează drepturile asupra UBT251 în China continentală și Taiwan.
Tendința globală a parteneriatelor
Nu este primul parteneriat de acest tip: anul trecut, Merck și Eli Lilly au semnat acorduri similare cu companii biotech chineze pentru dezvoltarea de medicamente împotriva obezității.
„Marile companii farmaceutice continuă să caute parteneriate cu biotehnologiile chineze, considerându-le o sursă accesibilă și promițătoare pentru licențierea timpurie a medicamentelor”, a adăugat Seigerman.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...
Numărul locuinţelor asigurate...
Redacţia DC Business vă urează...
Grupaj de ştiri.
În noile condiții generate de războiul tarifelor,...
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...