NU majorați dobânzile! Este riscant, afirmă guvernatorul unei bănci europene

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Care este explicația
Care este explicația
Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Adam Glapinski, a respins luni aşteptările privind majorarea ratei dobânzii, spunând că în acest moment o creştere a costurilor de împrumut ''ar fi foarte riscantă'', chiar dacă inflaţia este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, transmite Bloomberg.

Într-un interviu acordat agenţiei poloneze de presă PAP, Adam Glapinski a declarat că instituţia nu ignoră avansul preţurilor şi nu va permite ca această creştere să devină persistentă. Pandemia continuă să înrăutăţească perspectivele economice, astfel încât este prea devreme pentru o retragere a măsurilor de stimulare, a apreciat guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei.

Acesta a adăugat: "Cel mai important este modul în care va evolua situaţia economică anul viitor. În cazul în care condiţiile economice rămân foarte bune, situaţia de pe piaţa forţei de muncă rămâne favorabilă şi inflaţia depăşeşte ţinta Băncii Centrale a Poloniei, va fi justificată renunţarea la politica monetară relaxată".

În ultimele luni guvernatorul a declarat că Banca Poloniei trebuie să privească dincolo de creşterea preţurilor, care va fi "un fenomen temporar provocat de perturbările economice în urma pandemiei". Dar în ultima perioadă s-au înmulţit criticile la adresa Guvernului şi a Băncii Centrale a Poloniei pentru tolerarea actualului nivel al inflaţiei. Fostul guvernator Marek Belka avertiza că Polonia riscă "o catastrofă", în urma rapidei creşteri a salariilor, care va duce la majorarea semnificativă a ratei inflaţiei.

Luni, Glapinski a declarat că nu vede indiciile unei spirale inflaţioniste provocate de creşterea salariilor, şi se aşteaptă ca majorarea preţurilor să încetinească din trimestrul doi din 2022. În august, rata anuală a inflaţiei în Polonia a urcat la 5,4%. Totuşi, toţi cei 20 de economişti intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă ca la şedinţa de politică monetară de miercuri Banca Centrală a Poloniei să menţină rata dobânzii la nivelul scăzut record de 0,1%.

Ungaria şi apoi Cehia au fost în fruntea înăspririi politicii monetare în Europa. Alte state membre UE din regiune, cum ar fi Polonia şi România, au amânat majorarea dobânzilor, în pofida intensificării presiunilor preţurilor. Cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est a înregistrat un declin de 2,8% în 2020, faţă de un avans de 4,5% în 2019, iar pentru acest an se estimează o expansiune de 4%. 

Citește și Urmările deciziilor premierului Cîțu: România se împrumută foarte scump

Banca Naţională a României a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

"Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 6 august 2021, a hotărât următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an; menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an; păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit", se spune în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik

pixel