Nu scăpăm de caniculă nici mâine. Meteorologii au emis noi coduri portocalii și roșii de căldură excesivă
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări de cod galben, portocaliu și roșu pentru valuri de căldură și disconfort termic ridicat valabile în data de 18 iulie 2024.

Codul galben a fost emis pentru val de căldură persistent, disconfort termic ridicat care va afecta sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, centrul Moldovei și zona Carpaților Meridionali.

În aceste zone, valul de căldură va persista și disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime vor atinge 33...35 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând astfel o noapte tropicală.

Codul portocaliu a fost emis val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat care va afecta Banatul, nordul Olteniei și al Munteniei, sudul Moldovei.

În Banat, nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în sudul Moldovei, valul de căldură va persista, aducând temperaturi maxime de 35...38 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat, iar ITU va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, marcând nopți tropicale.

Codul roșu a fost emis pentru val de căldură intens și persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat care va afecta județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, municipiul București, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța.

În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, municipiul București, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța, valul de căldură va fi deosebit de intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 38 și 41 de grade Celsius, iar pe litoral vor fi de 34...37 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, cu ITU depășind pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22...24 de grade, caracterizând nopți tropicale.

Experții atrag atenția că cetățenii trebuie să ia măsuri de protecție împotriva căldurii extreme, să evite expunerea prelungită la soare și să se hidrateze corespunzător. De asemenea, este recomandat să fie atenți la simptomele de insolație și epuizare termică, care pot include amețeli, greață și confuzie.

Zece staturi pentru perioadele de caniculă

1. Hidratare:

Beți multă apă, chiar dacă nu simți sete. În timpul caniculei, corpul pierde mai multe lichide prin transpirație.Evitați băuturile alcoolice sau cu cofeină, deoarece acestea pot deshidrata corpul.

2. Alimentație:

Consumați alimente ușoare și bogate în apă, cum ar fi fructele și legumele. Evitați mesele grele și bogate în proteine, care pot crește temperatura internă a corpului.

3. Îmbrăcăminte:

Purtați haine lejere, deschise la culoare și din materiale naturale, cum ar fi bumbacul. Acoperiți-vă capul cu o pălărie și folosiți ochelari de soare pentru a vă proteja de razele UV.

4. Activități în aer liber:

Evitați activitățile fizice intense în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei (10:00 - 17:00). Dacă trebuie să faceți activități în aer liber, luade des pauze într-un loc răcoros și beți apă.

5. Protecție solară:

Folosiți o cremă cu protecție solară cu factor SPF ridicat (minim 30) pe toate zonele expuse ale pielii. Crema trebuie reaplicată la fiecare două ore sau după ce ați ranspirat sau ați fpcut baie.

6. Răcirea locuinței:

Țineți ferestrele și jaluzelele închise în timpul zilei pentru a împiedica căldura să intre. Folosiți ventilatoare sau aer condiționat pentru a menține o temperatură confortabilă. În timpul nopții, deschideți ferestrele pentru a permite aerului răcoros să intre, dacă este sigur.

7. Îngrijirea copiilor și a vârstnicilor:

Asigurați-vă că cei micii și persoanele în vârstă sunt bine hidratate și protejate de soare. Monitorizați aceste persoane atent pentru simptome de insolație sau epuizare termică, cum ar fi amețeli, confuzie sau greață.

8. Animalele de companie:

Asiguați-vă că animalele de companie au acces la apă proaspătă și umbră. Nu lăsați animalele de companie în mașină, nici măcar pentru perioade scurte.

9. Primul ajutor pentru insolație:

Dacă cineva prezintă simptome de insolație (piele roșie și fierbinte, respirație rapidă, confuzie), persoana respectivă trebuie mutată într-un loc răcoros și da-ți-i apă. Contactați imediat serviciile medicale de urgență.

10. Informații și alertare:

Urmăriți buletinele meteo și avertizările de caniculă emise de autorități. Fiți la curent cu recomandările și măsurile de protecție comunicate de autorități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel