Nu sunt bani pentru compensarea facturilor. Mugur Ciuvică: ”Nu cred așa ceva!” Iată de ce
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
De ce este greu de crezut așa ceva
De ce este greu de crezut așa ceva
EXCLUSIV
Președintele Grupului de Investigații Politice, Mugur Ciuvică, a dezbătut împreună cu jurnalistul Bogdan Chiriea cele mai fierbinți momente din viața României, printre ele numărându-se și compensarea faturilor la energie. 

”Am aflat că onorabilul dumneavoastră guvern nu are bani să compenseze facturile până la sfârșitul anului. Au zis că au nevoie de 10 miliarde de euro, deși unele cifre spun de 8 miliarde, altele de 5 miliarde de euro doar pentru compensarea facturilor la energie. La ce să ne așteptăm? Au făcut schema de compensare și nu au calculat-o până la capăt? Ce să facem, cum să facem, ce să fie? Oprim aerul condiționat acum, vara, tăiem încălzirea centrală la iarnă? Dați-ne un sfat”, a spus jurnalistul Bogdan Chirieac, provocându-l pe invitatul său la o dezbatere ”aprinsă”. 

”Nu vă dau nici un sfat. Și nici nu cred că se întâmplă treaba asta. Pentru că, în mod normal, statul român câștigă foarte, foarte mulți bani din prețul mărit al energiei și al gazului. Iar la energie, 80-90% din energia electrică este produsă de firme românești: Hidroelectrica este de stat, Nuclearelectrica este românească, Lignitul Oltenia este românească și altele câteva tot românești. Mai sunt câteva străine, cu eoliene și altele. Deci curentul electric consumat în România este curent produs în România de firme de stat. Nu numai că sunt românești, ele sunt de stat. Iar statul câștigă foarte mult de pe urma energiei foarte scumpe. Cum să nu aibă bani de compensare în aceste condiții? La fel se întâmplă cu gazul: avem Romgazul, care este aproape sută la sută de stat și care scoate gazul din România, avem OMV Petrom, unde statul român mai are vreo 20-30%, dar pe ansamblu, mai mult de jumătate din gazul care se consumă în România este scos din pământ de statul român și vândut cetățenilor și firmelor. Statul român câștigă foarte mult de pe urma gazului scump. Deci cum să nu fie bani de compensare. Eu nu cred”, a insistat Mugur Ciuvică, explicându-și punctul de vedere. 

Ar fi chiar o nenorocire 

Pentru că, a continuat el, ”dacă ar fi așa, ar fi foarte, foarte rău, deoarece acea compensare a reușit să țină pentru consumatorii prețuri acceptabile, statul fiind cel care compensează consumul peste limitele stabilite la energie electrică și gaze. Dar dacă s-ar scoate chestia asta ar fi chiar nenorocire și nu doar pentru oamenii săraci, dar și pentru cei mai închegați. Ar fi niște facturi de două-trei ori mai mari și la gaze și la electricitate”, a apreciat președintele Grupului de Investigații Policite. 

Citește și De ce s-au scumpit materialele de construcție. Tănase Stamule (PNL): ”Vă spun eu de ce”

Invitat, marți, la DCNews TV, și întrebat se se va întâmpla cu încălzirea locuințelor în iarna viitoare, Tănase Stamule a avertizat că România s-ar putea să nu îşi permită subvenţia, dacă temperaturile vor fi extrem de scăzute. 

"Cu încălzirea la iarnă depinde cum ne încadrăm în deficit. Depinde cum va evolua preţul energiei la nivel internaţional. Asta e realitatea. Trebuie să spunem cetăţenilor că costă curentul de 10 ori mai mult decât plătesc ei, iar Guvernul, pentru că şi-a asumat asta, subvenţionează preţul. O iarnă. Că mai mult nu ne permitem ca ţară. Sau o iarnă şi jumătate, adică atât cât a fost anul ăsta şi iarna viitoare.

De ce să nu spunem adevărul? Trebuie să ne rugăm pentru o iarnă cât mai blândă, pentru că altfel factura poate să explodeze. Discuţiile astea la nivelul Europei, cu gestionarea temperaturii în casă, nu sunt făcute aiurea, ca să le luăm noi în glumă. Deci preţul la energie, din cauza deficitului de producţie şi tot felul de motive de piaţă distorsionată, a dus la o creştere uriaşă a preţurilor", a spus Tănase Stamule într-un interviu exclusiv pentru DC NEWS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel