Nu suntem loviți de tsunami, ci de greșelile făcute. Mircea Coșea: ”Am o teamă de viitor”

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu
EXCLUSIV
Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit, în exclusivitate pentru DCBusiness, despre situația actuală din România, care se află în fața unei perioade extrem de dificile și imprevizibil și care, fără o resetare completă, riscă foarte multe. În primul rând riscă să piardă tot ceea ce a obținut și a câștigat în ultimii ani.

Este o perioadă pe care România a mai trecut-o, a fost după mineriadă, când țara noastră a intrat într-un con de umbră. Și nu pentru că am fi fost o țară mai mare decât altele, ci pentru că nu știam ce se va întâmpla cu România. Era o lipsă totală de predictibilitate, o lipsă totală de orientare, unde să ajungă și ce să facă, a declarat profesorul Coșea. 

Un dublu efect

Dar, a adăugat el, ”acum situația este mai complicată, pentru că, pe lângă factorul de lipsă de predictibilitate în privința măsurilor care ar trebui să fie luate, suntem învăluiți de un dublu efect: războiul din Ucraina, care ne costă foarte mult și care înseamnă cheltuieli militare foarte serioase. Iar pe de altă parte, vom fi și noi implicați în situația creată de administrația Trump, cu tot ceea ce înseamnă război comercial cu Europa.

Ceea ce se întâmplă acum este, după părerea mea, totala ignorare de către clasa politică a situației în care ne aflăm. În loc să rămână pe poziții, să lase măcar impresia a unei stabilități politice, impresia voinței de a ieși din acest moment de criză, au părăsit scena. După părerea mea, plecarea PSD-ului de la guvernare este un act de totală lipsă de responsabilitate, de respect față de cetățeni și de mediul de afaceri”, a estimat specialistul. 

Nu vreau să sperii pe nimeni

Pe de altă parte, a continuat el, ”nu cunoaștem ce se va întâmpla, pentru că oricine va câștiga în turul doi, sunt două personalități total diferite. Schițele de program pe care le-a prezentat AUR în urmă cu ceva timp nu au valabilitate. Domnul Nicușor Dan nu are nici un fel de idee despre așa ceva. Deci, situația este gravă. Nu vreau să sperii pe nimeni, dar am anumită experiență internă și internațională, am trăit momente complicate cu Mineriada 1, cu Mineriada 2, cu tot felul de crize politice. Dar momentul acesta este mult mai grav. Pentru că noi nu avem o economie care să se stabilizeze. Suntem în situația în care pierdem ceea ce am câștigat. Lupta care trebuie dusă acum este nu atât pentru progres, cât pentru menținerea situației câștigate ca urmare a aderării la Uniunea Europeană, a fondurilor pe care le-am primit, a creșterii pe care România a avut-o - și este una importantă. Din lipsă de profesionalism de politică economică, tot ceea ce câștigăm pierdem ca urmare a deficitelor, în special a deficitului comercial. Lipsa de interes față de producția internă, lipsa de interes față de libertatea mediului de afaceri de a produce și de a aduce beneficii la buget ne-au adus în situația în care suntem. Noi nu suntem loviți de Dumnezeu, de un tsunami sau de un cutremur, suntem loviți de greșelile pe care le-au făcut cei care ne-au guvernat”, a apreciat profesorul de economie. 

O spun cu cinism

Noi știm cine sunt vinovații, știm foarte bine ce s-a întâmplat, știm foarte bine că 2024 a fost un an al risipei, al unor cheltuieli nemăsurate numai pentru a câștiga voturi și nici măcar asta s-a câștigat. 

După părerea mea, în situația dată este necesară o refacere a României. România trebuie refăcută, trebuie resetată, spune Mircea Coșea, în opinia căruia, una dintre marile realizări ale acestor alegeri - ”o spun cu cinism, dar o spun” - este că nu a câștigat Crin Antonescu. Profesorul de economie a explicat că actuala coaliție de guvernare, pe care Crin Antonescu intenționa să o păstreze, nu mai putea funcționa așa. 

Nu este posibil așa ceva 

Întrebarea este, a continuat specialistul, ”ce înseamnă schimbarea României”. Mircea Coșea subliniază, totodată, că România este în Europa, iar ”ieșirea din Uniunea Europeană nu se va face, cel puțin atâta timp cât va exista UE. Nu este posibil așa ceva. Și cei care au ieșit regretă că au ieșit, și cei care au amenințat că vor ieși, nu au ieșit”, a estimat profesorul de economie. 

Nu trebuie uitat, a adăugat Mircea Coșea, că există un interes sporit în strategia globală a Statelor Unite de a avea o reprezentanță militară puternică la Marea Neagră,”care devine un centru inflamabil din punctul de vedere al războaielor. Deci nu vom pleca nici din NATO”, a concluzionat profesorul Coșea. În opinia lui, ”problema este să vină cineva care să știe să utilizeze, să valorifice prezența noastră în UE și NATO, mai mult decât s-a făcut până acum. Dacă nu vom reuși să trecem peste procentul acela mediocru de utilizare a fondurilor europene, dacă nu vom reuși să atragem capital american, pe lângă capitalul militar care este în România, nu vom merge mai departe”, a atras atenția Mircea Coșea. 

Cine este cel care ne va guverna?

Întrebarea care este, probabil, pe buzele tuturor, a adăugat el, este cine va veni, ”cine este cel care ne va guverna, ce are în cap, ce dorește să facă. Oricum, după alegeri, va fi o perioadă foarte neclară, pentru că vor fi niște lupte politice la un nivel foarte josnic, care se va ocupa doar de repoziționări politice, de repoziționări ale anumitor privilegii. În nici un caz nu se va preocupa de soarta economiei”, consideră Mircea Coșea. 

Un jucător puternic

De aceea, și-a continuat ideea profesorul de economie, ”eu cred că trebuie să apară un jucător puternic, dar care nu știe cât de puternic este. Este vorba de capitalul românesc, de oamenii de afaceri, care, după părerea mea, a progresat enorm din ceea ce se vede. Sunt oameni în acest mediu de afaceri care știu să facă economie, care știu să facă afaceri, care au relații internaționale, care au puterea gândirii de perspectivă. Dar acești oameni, ori nu știu cât de puternici sunt și încă le este frică de politică, ori nu vor, pur și simplu, să se implice. Dar noi avem nevoie de specialiști, care dețin știința politicii economice și au legături în exterior”, a spus Mircea Coșea. 

Acestea sunt problemele României

Trăgând un semnal de alarmă, profesorul de economie subliniază că este ultimul moment în care se mai poate face ceva, în care se mai pot face schimbări. ”Momentul este foarte grav și dacă ne vom ocupa în continuare doar de scandal politic, doar după un Titanic care se scufundă și unde nu a rămas decât orchestra care cântă, nu este bine. În momentul de față, statul român nu există. Vă spun sincer că sunt într-un moment în care am o teamă de viitor”, a recunoscut specialistul, arătând că noi nu știm ce se va întâmpla cu deficitul, cu inflația, cu dobânzile, cu șomajul, care va fi din ce în ce mai mare, cu plata facturilor la energie. Acestea sunt problemele României de astăzi. Mai prozaice, dar care arată o situație de nesiguranță, o fragilitate extraordinară a economiei, care nu va putea duce la ceva bun în viitoarele luni. Partea proastă este că această situație ar putea avea o durată mult mai mare până se va obține o reîncredere față de România. Dar până atunci, lucrurile nu vor merge bine”, a avertizat profesorul de economie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja
ROBOR scade, o veste bună
Tutun încălzit
Friedrich Merz
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Bursa
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR
Warren Buffett / FOTO: Facebook

Nu, Warren Buffett nu părăsește Berkshire Hathaway

Anunțul privind „retragerea” legendarului investitor...

La bancă

Creditele devin mai scumpe: Veste proastă de la BNR

Deși încă sub nivelul înregistrat la începutul anului...

Discuții / FOTO: Freepik
Miliardarul american Bill Ackman
Foto: Shutterstock

Rolul pazei perimetrale în complexele rezidențiale 

Ai lăsat geamul de la parter deschis? Știi cine a intrat...

Friedrich Merz
Cătălin Predoiu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Metale rare / FOTO: Wikipedia
Medicamente / FOTO: Freepik

Trump atacă industria farmaceutică. Primele reacții negative

Decret prezidențial pentru relansarea producției interne.

Industria petrolieră

Materii prime: De ce trage OPEC+ prețurile în jos?

Pentru a doua lună consecutiv, OPEC+ a decis să...

OpenAI / sursa foto: Wikimedia Commons / Jernej Furman
Ministerul Finanțelor
Ilie Bolojan - Foto: Agerpres
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Azi vă propunem să începeți ziua citind despre Bolojan...

Primul tur al alegerilor a lovit Bursa în plin
Marcel Ciolacu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Mașini noi / sursa foto: Freepik.com
BNR / Foto: DCBusiness
Marcel Ciolacu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

pixel