SUA au evitat un dezastru bugetar înainte de Crăciun
Pe ultima sută de metri!
Tratamentul ideal împotriva Covid-19 nu există, iar la ora actuală medicii folosesc diferite medicamente concepute pentru alte afecţiuni. Ele sunt trecute într-un protocol de tratament publicat, în martie, în Monitorul Oficial, iar, între timp, nu s-a schimbat.
Astfel, dacă în fazele asimptomatice nu este recomandat un tratament, în formele uşoare, medii şi severe sunt trecute mai multe medicamente pe care medicii le dau în funcţie de evoluţia stării de sănătate a pacienţilor: paracetamol, anticoagulante, Lopinavir/Ritonavir ( Kaletra), hidroxiclorochină, remdesivir şi tocilizumab. Medicii mai folosesc însă şi dexametazona, un antiinflamator care reduce rata mortalităţii pacienţilor, aşa cum arată studiile recente.
Remdesivir-ul este însă singurul medicament antiviral care a primit o autorizaţie de comercializare condiţionată de către UE pentru tratarea formelor severe de Covid-19. O reală problemă este legată de accesul la acest medicament, în contextul în care SUA a cumpărat deja stocurile disponibile pentru acest medicament pentru următoarele 3 luni.
În România tratamentul a ajuns în cantitate foarte mica, pentru uz de ultimă instanţă, în cazul unor pacienţi în stare gravă.
Alte doze, puţine la număr, vor ajunge prin intermediul studiului Solidarity, desfăşurat de OMS în 40 de ţări.
Covid-19, tratament prin inhalare? O mare companie farma lucrează intens
Autorităţile trebuie să obţină cât mai repede acest tratament prin mecanisme europene, mai ales că medicamentul va fi produs curând de alţi 10 producători din trei ţări.
Un studiu recent făcut de Gilead, compania care produce Remdesivir, arată că antiviralul a redus cu 62% riscul de mortalitate în cazul a 312 pacienţi infectaţi, aflaţi în stare gravă.
„Am avut o perioadă scurtă cu Remdesivir, pe program compasional la terapie intensivă, dar nu am avut foarte multă experienţă pe acest medicament”, a declarat dr. Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara.
Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj spune despre acest antiviral că „este un medicament aflat sub patent. Pentru Remdesivir producătorul a dat dreptul de fabricaţie la alţi 10 producători din India, Pakistan şi Egipt , aceste ţări au unele dintre cele mai competitive fabrici de medicamente din lume”.
„Prin Solidarity va ajunge în România, nu ştiu dacă a ajuns şi fizic, este o formă de acces la medicaţie, dar ea nu poate să trateze decât câteva cazuri grave de obicei, şi se şi păstrează Remdesivirul pentru cazurile grave, având în vedere că nu există o disponibilitate la nivel global”, a spus și prof. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
La rândul său, dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală, a declarat: „Legat de hidroxiclorochină, după cum am văzut în ultimul timp, este utilă hidroxiclorochina şi este folosită în continuare, sunt şi date europene, şi date din SUA”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pe ultima sută de metri!
Dumitru Nancu, directorul...
Grupaj de știri.
Vicepreședintele Administrației...
Cred că de la Bucureşti sau Budapesta nu putem evalua cu...
Creșterea rapidă din ultimele trimestre pune presiune...
În ultimul an, prețul boabelor de cacao a crescut...
Banca Națională a României a...
Decizia vine în urma...
Președintele ales și-a transmis mesajul printr-o postare...
Agenţia Fitch a revizuit...
Totul devine prea scump pentru această țară europeană.
CEC Bank a listat vineri pe...
Dezamăgirea investitorilor a fost foarte mare.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, o lege...
O criză „foarte, foarte...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Măsură esențială pentru reconfigurarea pieței energetice...
O reformă esențială, dar care...
Gazprom anunță că livrează gaze...
O companie sud-coreeană revoluționează industria...
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă...
Negocierile pentru formarea...
Asociatia Nationala a...
Astăzi vă aducem în prim-plan cele mai importante...