Numerarul nu trebuie să dispară! Propunere legislativă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Unii au dificultati cu aplicațiile mobile
Unii au dificultati cu aplicațiile mobile
Suedia ar putea promova o propunere legislativă care să forţeze băncile să continue să ofere numerar clienţilor care solicită acest lucru, în condiţiile în care această ţară cunoaşte o transfomare rapidă într-o societate fără numerar. În ultimele zile, mai mulţi parlamentari au declarat că este posibil ca Guvernul să încerce să pună în practică o propunere legislativă pe care industria bancară a criticat-o şi a considerat-o, posibil, ilegală.

"Ar putea să fie unele modificări, însă, în mare parte ceea ce am propus va fi implementat. Există o largă majoritate pentru acest lucru aşa că mă aştept să se întâmple", a declarat Fredrik Olovsson, un parlamentar important în cadrul Partidului Social Democrat, la putere.

Probleme cu cardurile bancare

Olovsson face parte dintr-o comisie pentru revizuirea legii de funcţionare a Băncii Centrale, care a propus anul trecut obligarea băncilor care oferă conturi curente şi au depozite de la populaţie de peste 70 miliarde coroane (7,6 miliarde dolari) să ofere în continuare retrageri de numerar şi să intermedieze chitanţe zilnice.

Actul legislativ este un răspuns la avansul rapid al Suediei spre o societate fără numerar, în care băncile nu vor mai oferi retrageri de numerar iar magazinele nu vor mai accepta nici ele cash. Însă unele persoane au dificultăţi în a se descurca cu telefoanele mobile sau cardurile bancare. Există de asemenea îngrijorări cu privire la ceea ce se va întâmpla dacă sistemul de plăţi digitale se va prăbuşi brusc.

Asociaţia băncilor din Suedia susţine, însă, că acest plan va face doar câteva bănci responsabile pentru a furniza numerar şi ar putea încălca legislaţia din Uniunea Europeană. Autoritatea pentru concurenţă şi organismul pentru supravegherea pieţei financiare au criticat şi ele propunerea legislativă, susţinând că va distorsiona competiţia deoarece va afecta doar unele bănci iar, pe de altă parte, asigurarea numerarului ar fi o responsabilitate a statului.

Citește și Monopolul alcoolului, instituția cu cea mai mare încredere în Suedia

Pe de altă partea, Banca Centrală a Suediei susţine că propunerea, care are sprijin şi în rândul parlamentarilor din opoziţie, nu merge suficient de departe în sensul că toate băncile ar trebui obligate să intermedieze tranzacţii cu numerar.

Guvernul format din social democraţi şi verzi a refuzat să facă comentarii cu privire la forma finală a actului legislativ dar a confirmat că va face o propunere către consiliul legislativ în primăvara acestui an înainte de a o prezenta Parlamentului în toamnă, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministrului pentru pieţe financiare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel