Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
'Pe parcursul operaţiunilor de cronologie finală a zborului VA250, a apărut o anomalie la alimentarea cu energie a echipamentelor de la sol destinate lansării Ariane 5. Numărătoarea inversă a fost întreruptă la H0-20 minute, atrăgând după sine amânarea lansării', a precizat societatea franceză din domeniul lansărilor spaţiale într-un comunicat.
Rușii bagă rachetele în vagoane. Armele sunt, lipsește trenul
Decolarea era prevăzută într-o fereastră de lansare cuprinsă între 18:08 şi 19:43, ora locală (21:08 la 22:43 GMT). Misiunea ar fi trebuit să dureze circa 34 de minute, dar cu câteva minute înainte de lansare, operaţiunile au încetat, relatează AFP.
'Treptele lansatorului au fost golite. Lansatorul Ariane 5 şi sateliţii TIBA-1 şi Inmarsat GX5 sunt în configuraţie stabilizată şi în siguranţă deplină', a adăugat Arianespace, care analizează 'o nouă dată de lansare începând de duminică'.
Această lansare ar fi fost cel de-al 250-lea zbor al Ariane, care a decolat pentru prima dată în urmă cu 40 de ani, pe 24 decembrie 1979 şi cea de-a patra misiune a lansatorului greu Ariane 5 după 2019 de la Centrul spaţial din Guiana (CSG). Ariane 5 avea drept misiune plasarea a doi sateliţi de telecomunicaţii - TIBA-1, pentru guvernul egiptean, şi GX5, pentru operatorul britanic Inmarsat.
Satelitul TIBA-1, care trebuie plasat pe orbită geostaţionară (36.000 de kilometri distanţă de Terra), va fi cel de-al patrulea satelit lansat de Arianespace în virtutea unui contract cu Egiptul. Satelitul de telecomunicaţii civile şi guvernamentale, cu o masă de 5.600 de kilograme la lansare, este dezvoltat de Thales Alenia Space şi Airbus Defence and Space. Durata de viaţă a acestuia este estimată la peste 15 ani. GX5 (4.007 de kilograme) este un satelit de telecomunicaţii mobile, construit de Thales Alenia Space pentru Inmarsat.
Acesta 'va furniza o capacitate mai mare decât ansamblul flotei GX aflate deja pe orbită şi va permite creşterea rapidă a cererilor de servicii din partea clienţilor din Europa şi Orientul Mijlociu, în special pentru conexiuni Wi-Fi în timpul zborurilor comerciale şi pentru serviciile maritime comerciale'', precizează CNES, agenţia spaţială franceză. Durata de viaţă a acestuia este de peste 16 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...