O farsă diplomatică? Ce se ascunde în spatele uriașului „deal” SUA–Arabia Saudită

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Donald Trump în timpul vizitei din Arabia Saudită din anul 2017
Donald Trump în timpul vizitei din Arabia Saudită din anul 2017
Casa Albă susține că a semnat cel mai mare acord de apărare din istorie. Analiștii spun că cifrele nu se leagă, iar contractele reale lipsesc, scrie Bloomberg.

Administrația Trump a anunțat cu fast, în timpul unei vizite oficiale în Orientul Mijlociu, un acord de apărare în valoare de 142 de miliarde de dolari cu Arabia Saudită, prezentat drept „cel mai mare din istorie”. Cuprins într-un pachet economic mai amplu de 600 de miliarde de dolari, acordul ar include achiziții de sisteme pentru forțele aeriene, apărare antirachetă, securitate costieră și alte componente militare. Dar în lipsa unor detalii concrete, critici din zona de securitate și experți financiari avertizează: este posibil ca acest acord să fie mai degrabă o declarație politică decât un contract real.

Lipsa detaliilor și aritmetica incertă

Nici Casa Albă, nici Pentagonul și nici ambasada saudită nu au oferit informații despre sistemele ce urmează a fi livrate, termenii contractuali sau calendarul de implementare. Iar Departamentul de Stat a pasat întrebările înapoi Casei Albe.

Bruce Riedel, expert în securitate și fost ofițer CIA, actualmente cercetător la Brookings Institution, a ridicat prima întrebare-cheie: cum poate Arabia Saudită, cu un buget anual de apărare estimat la 78 de miliarde de dolari, să semneze un acord de 142 de miliarde? „Este o mișcare de imagine care dă impresia că vizita a fost un succes răsunător. Dar cifrele nu se leagă”, a comentat Riedel.

Un deja-vu din 2017

De altfel, nu este pentru prima oară când Donald Trump face anunțuri spectaculoase în timpul vizitelor externe. În 2017, în cadrul unei alte deplasări la Riyadh, Trump a declarat că Arabia Saudită va achiziționa armament american în valoare de 110 miliarde de dolari. Ulterior s-a dovedit că mare parte din acel „acord” era constituit din contracte semnate anterior sub administrația Obama sau aflate în stadii incipiente, care necesitau aprobarea Congresului.

Până în prezent, potrivit unui document oficial publicat de Departamentul de Stat în ianuarie, doar 30 de miliarde de dolari din acel acord din 2017 s-au materializat efectiv în livrări de armament.

Arabia Saudită: buget strâns, ambiții mari

Economia saudită, afectată de scăderea prețurilor petrolului și de obligațiile interne, este departe de a-și permite achiziții masive de armament. În primul trimestru al anului, datoria națională a crescut cu 30 de miliarde de dolari, atingând un nivel record.

Deși lista achizițiilor nu este cunoscută, Departamentul de Stat precizează că există deja în vigoare peste 129 de miliarde de dolari în vânzări militare active ale SUA către Arabia Saudită. Aceasta face dificilă distingerea între contracte noi și angajamente mai vechi prezentate ca fiind parte din noul acord.

Optica contează mai mult decât armele?

În ciuda ambiguităților, analiștii subliniază că acordul transmite un mesaj de întărire a parteneriatului SUA–Arabia Saudită, într-un moment în care relațiile bilaterale trecuseră printr-o perioadă rece. Fostul președinte Joe Biden îl numise pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman un „paria” după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi și suspendase vânzările de arme către regat.

„Este în mare parte o mișcare de imagine, dar una importantă pentru că transmite un semnal de reasigurare”, afirmă Brian Katulis, cercetător la Middle East Institute.

Îngrijorări pentru Israel?

Pe fondul lipsei de claritate privind armele implicate, unii analiști au avertizat că achiziții de mare amploare de tehnologie militară de către Arabia Saudită ar putea afecta superioritatea militară calitativă a Israelului, un angajament strategic al SUA de zeci de ani.

Totuși, Dana Stroul, fost oficial în cadrul Departamentului Apărării și cercetător la Washington Institute, a precizat că categoriile anunțate nu ridică semnale de alarmă, fiind parte a unui plan mai vechi de modernizare militară al regatului saudit.

Arabia Saudită joacă pe mai multe fronturi

Lipsa încrederii în angajamentele americane pe termen lung rămâne un factor de influență pentru decidenții de la Riyadh. Potrivit lui Yoel Guzansky, expert israelian în securitatea Golfului, saudiții vor continua să-și diversifice alianțele, menținând deschiderea diplomatică față de Iran și relațiile economice cu China și Rusia, în paralel cu dorința declarată de a obține avioane F-35 și un acord formal de apărare cu SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
SUA versus UE
Ghișeu

Curs BNR. Ce face leul în mijlocul instabilității economice

Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...

Freepik.com
Sebastian Burduja
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
De ce este bine să plăteşti cu cardul şi nu cash. Explicaţia de la ANAF
Topitorie / Foto: Freepik
Magazin Zara din Moscova / Foto: Google Maps
Freepik.com
Pașaport / Foto: Freepik

Cum vrea UE să-i momească pe cercetătorii americani

Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...

Paladiu
Shein / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr
Industrie / Sursa: Freepik.com
Poluare / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Declaratia unica. Foto: Freepik.com
Freepik.com
Tractoare / Foto: Freepik
Vladimir Putin
Bursa. Foto: pexels.com
Fermieri / Foto: Freepik
Donald Trump în timpul vizitei din Arabia Saudită din anul 2017
Femeie în fața unui calculator / Foto: Freepik
Freepik.com
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Guvern sediu

pixel