O nouă criză se prefigurează în industria europeană

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Centrul Spațial de la Kourou / FOTO: Wikipedia
Centrul Spațial de la Kourou / FOTO: Wikipedia
Iar temerile că europenii pierd cursa spațială devine, deja, certitudine. Ceea ce înseamnă că, în multe privințe, vor depinde de alții, cu consecințele financiare de rigoare.

Lansatorul de dimensiuni medii Vega C, care a ratat lansarea în iulie 2022, nu va putea zbura din nou înainte de sfârșitul anului 2024. Agenția Spațială Europeană cere producătorului italian Avio să revizuiască designul motorului de pe treapta a doua a rachetei. O nouă întârziere dăunătoare Europei spațiale. 

Poligonul Kourou va intra în hibernare. Vineri, 6 octombrie, portul spațial va prinde pentru ultima dată înainte de a-și înceta activitate pentru multe luni de acum înainte. Pentru ultima zi lucrătoare a săptămânii este programată lansarea unei rachete de transport Vega, care ar urma să plaseze pe orbită doi sateliți, unul de observare pentru Thailanda și altul meteorologic, pentru Taiwan. După care va fi o lungă pauză. Cel puțin până în a doua jumătate a anului viitor. 

De altfel, nici racheta Ariane 6 nu va fi gata înainte de sfârșitul anului 2024, iar Vega C, versiunea modernizată a Vega, nu va reveni pe cer înainte de ultimul trimestru al anului viitor, potrivit informațiilor Agenției Spațiale Europene (ESA). Întrucât Soyuz nu mai are ce căuta  pe Kourou de când Rusia a intrat în război în Ucraina, Europa nu mai are cum să ajungă în spațiu!

Recomandări severe

Vega C era speranța europenilor. În iulie 2022, lansatorul a efectuat un zbor inaugural impecabil, dar cu doar doi ani și jumătate întârziere... Câteva luni mai târziu însă, în decembrie 2022, în cadrul primei sale misiuni comerciale, racheta a pierdut direcția de zbor și, odată cu ea, doi sateliți Airbus Pléiades Neo. La finalul unei investigaţii iniţiale, ESA cerut producătorului italian Avio să găsească al furnizor pentru piesele compozite de carbon, livrate până acum de întreprinderea ucraineană Yuzhnoye.

ArianeGroup a preluat producția acestor piese dar un test la sol efectuat în iunie anul trecut a eșuat, forțând ESA să deschidă o nouă anchetă „independentă” pentru a înțelege ce s-a întâmplat. Comisia înființată în acest scop și-a prezentat concluziile și, se pare, că nu este vorba doar de respectiva piesă, ci însuți designul duzei celei de-a doua trepte a rachetei Vega C ar fi problema. Prin urmare, ESA solicită un nou design al acestei părți esențiale a treptei Zefiro 40. Iar Vega C își va putea relua zborurile doar după mai multe teste. 

Ani de întârziere

Pentru Europa spațială, aceste vești reprezintă o lovitură severă. La necazurile cu Ariane 6 se adaugă acum eșecurile surorii sale mai mici, care folosește același propulsor solid, P120C, pentru prima treaptă. Vega C urma să pună pe orbită până la 2,2 tone de încărcături utile, cu 40% mai mult decât primul lansator italian Vega.

Arianespace, care comercializează racheta, spune că are un carnet de comenzi de 16 zboruri. Prin urmare, clienții vor trebui să aștepte. „Vom colabora cu ei pentru a rearanja calendarul”, a promis  CEO-ul Stéphane Israel, care speră să piardă cât mai puțini clienți. Un zbor Vega C fusese planificat pentru anul acesta și trei pentru anul viitor... Acum, totul se amână pentru 2025.

Această lipsă de activitate a Europei spațiale amenință să umfle periculos factura de plată. Costul suplimentar legat de readucerea Vega C pe platforma de lansare de la Kourou ar urma să urce la 25-30 de milioane de euro, potrivit directorului de transport spațial al ESA, Toni Tolker-Nielsen. Directorul general al agenției, Josef Aschbacher, promite că problemele pot fi rezolvate în cadrul pachetului de finanțare votat de statele UE în noiembrie 2022. Problema este că multe țări nu mai doresc să finanțeze erorile politicii spațiale europene. În noiembrie vor avea loc negocieri dure pe această temă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel